Правителството ще даде 500 млн. лв. на ББР за помощ на затруднени от вируса фирми

OFFNews 16 март 2020 в 21:02 3212 1

Владислав Горанов

Правителството предлага да увеличи с 500 млн. лв. капитала на Българската банка за развитие (ББР), които да се ползват за помощ на малки и средни фирми, чиято дейност ще бъде затруднена от извънредното положение, въведено заради епидемията от коронавирус. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на работодателски организации и синдикати.

Според него тези пари трябва да се използват в две направления – за издаване на гаранции към банки, от които компаниите са теглили кредити, както и за временно придобиване на част от капитала на финансово затруднени фирми. При втория вариант ще се случва при условие за обратно изкупуване на дяла на същата цена и без право на дивидент за ББР.

Друга правителствена мярка за подпомагане на бизнеса, обявена преди ден, е държавата да поема за един месец 60% от заплатите на служителите на закъсали компании. Условието е собствениците им поемат останалата част от възнагражденията на служителите си и се ангажират да не правят съкращения поне 3 месеца. Идеята е Агенцията по заетостта да разглежда молбите за такава помощ.

„Няма как да излезем сухи от водата, вероятно е да има бизнеси, които ще изчезнат, както и хора, които ще останат без работа. Тези мерки дават шанс на добросъвестните работодатели да минат през кризата, без да прекратяват заетостта на хората, да запазят доходите им и да възстановят капацитета си на бизнес“, коментира Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови