Правителството удължи концесията на Химимпорт за пристанище Леспорт

OFFNews 08 януари 2020 в 13:25 2732 0

Варненската група "Химипорт" ще стопанисва пристанищен терминал Леспорт в морската столица с 5 години по-дълго от срока, записан в концесионния договор с държавата. 

Днес кабинетът прие решение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху „Пристанищен терминал Леспорт”, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Варна, сключен на 8 юни 2005 г.

С промените се удължава срокът на договора до законово допустимия, определен в чл. 34, ал. 1 от Закона за концесиите - 35 години.

На 08.06.2005 г. между „БМ ПОРТ” АД (с ново име „Пристанище Леспорт” АД), гр. Варна и министъра на транспорта и съобщенията е сключен концесионен договор за период от 30 години.

Пристанище Леспорт е разположено на северния бряг на Варненското езеро, намира се на разстояние от около 8 км от входния фар „Св. Николай Чудотворец”. Поради своето разположение пристанището е защитено от вятър и вълнение и е достъпно през цялата година.

Портът е свързан с националната железопътна мрежа чрез гара Езерово и с националната пътна мрежа чрез изход на магистрала София – Варна. Общата територия е 124 дка. Пристанището разполага с 3 корабни места с обща дължина 450 м и максимално позволено газене от 9,10 м. На територията са изградени шест закрити склада с обща площ от 2 176 кв. м. Откритата складова площ е 22 000 кв. м, от които 16 000 кв.м са под режим „Митническо складиране”. „Пристанище Леспорт”АД разполага с 5 броя пристанищни кранове „Кировец” с товароподемност 10 т, голям портален кран „Абус” с товароподемност 10 т, както и 2 броя модерни дизелови кранове „Зенебоген” с товароподемност 10 т. 

„Пристанище Леспорт” АД притежава Удостоверение за експлоатационна годност за обработка на генерални, насипни, ро-ро товари и растителни хранителни наливни товари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови