Прогнозират скок на горивата с до 10 ст./л

OFFNews 17 септември 2019 в 13:37 2096 0

Възможно е покачването на цените на горивата с между 5 ст./ и 10 ст./л, в случай че се запази сегашната стойност от 70 долара на барел на световните пазари. Прогнозата направи председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ.

Според него ударите по петролните кладенци в Саудитска Арабия доведоха до повишение на цените с 20%, а българският пазар изцяло зависи от световните процеси. „Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия около Иран, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в Българи, отбеляза Делчев.

Вчера суровият петрол рязко поскъпна с 15% в края на деня, а скокът в най-разпространения сорт „Брент“ е най-драстичен от 30 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови