Птицевъди поискаха оставката на ръководството на Агенцията по храните на протест

OFFNews 05 ноември 2018 в 13:36 1760 0

Снимка pixabay.com

Птицевъди поискаха оставката на председателя на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев на протест пред сградата на БАБХ преди обсъждането на проблемите около птичия грип, съобщи БНТ.

Недоволството е заради мерките на БАБХ за ограничаване разпространението на птичия грип у нас. Сред тях е забрана за настаняване на малки патета във фермите за отглеждане. От бранша смятат, че това може да доведе до затваряне на много стопанства в страната. Десетки хиляди птици вече бяха унищожени заради две нови огнища на птичи грип в областите Пловдив и Хасково.

"Искаме незабавна оставка на ръководството на БАБХ, заради неадекватни и безхаберни действия - издаване на половинчати заповеди, безхаберие към хората, неплащане навреме на избитите животни. В момента в две големи люпилни в страната има новоизлюпени патета, които стоят в касетки и кашони, и не се разрешава тяхното настояване във фермата - на практика те ще умрат заради това безхаберие", коментира Пламен Славов, ветеринарен лекар от Ямбол.

В протеста се включиха представители на фирми и ферми за водоплаващи птици. По думите им, 10 000 души ще останат без работа заради мерките, предприети срещу птичия грип.

Ръководството на БАБХ преговаря с производители от фермите, а резултатите от срещата се очакват по-късно следобед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови