Работещите в ТЕЦ-а на Доган защитиха централата от политически атаки

OFFNews 20 юли 2020 в 13:46 6564 1

Работещите в ТЕЦ-Варна, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, изпратиха отворено писмо до президента, председателя на НС, министъра на енергетиката, ресорната комисия в парламента и КЕВР, в което декларират, че централата е осигурила работните им места, че тя не бива да се разглежда в контекста на политическите противопоставяния, и че дава хляб на 240 инженери, химици, механици и пр.

"Разбираме, че в настоящата обстановка разговорите се водят с политически, а не с експертни доводи, и въпреки че шансът да бъдем чути е минимален, смятаме, че фактите не бива да бъдат пренебрегвани или изкривявани", пише в писмото.

От него се разбира, че две централи, осигуряващи студения резерв - ТЕЦ-Варна и ТЕЦ-Бобовдол, единствено са участвали винаги в неговото набавяне.

Варненската централа е създадена през 60-те години на миналия век, за да подсигури енергийната система на страната. Преживяла е приватизация и отново е била вдигната на крака. Предоставяла е всички необходими за енергийната система допълнителни услуги. ТЕЦ-ът е единствената газова централа в страната, която осигурява допълнителна гъвкавост в резултат на кратко време за "разпалване", дава възможност за допълнителна диверсификация на енергийните източници в страната, както и произвежда електрическа енергия при най-ниски за страната вредни емисии, посочват авторите на писмото.

Дружеството е направило инвестиция от 16.6 млн. лв. в ремонтни дейности, участвало е в търгове за студен резерв и централата е активирана 5 пъти в рамките на 2018 г. и 2019 г.

"Зад всичко това стоят не само документи, но и ние - хората, които сме там всеки ден, за да осигурим 24-часова непрекъснатост на поддръжката и готовността за работа. И ни е обидно за студения резерв да се говори като за "пари за нищо", се казва в писмото. 

Според работещите да се замесва централата в политическите противоборства и жертването й, за да се докаже една или друга политическа теза, ще спре процеса на модернизация на единствената в страната газова централа, с което ще намалее шансът България да отговори на завишените изисквания на ЕС за намаление на въглеродните емисии.

"Затова Ви призоваваме, когато вземате решение, от което зависи бъдещето на едно българско дружество, нека то бъде основано не на политически пристрастия, а на професионализма и на принципите за сигурност на енергийната система като част от критичната инфраструктура на страната", завършват недоволните.

Под писмото са се подписали 195 души.       

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

VVVVV

20.07 2020 в 13:56

Аз също съм инженер енергетик от Варна и мога да кажа, че ТЕЦ - Варна никога повече няма да заработи и всичко е една измама. А това че персонала иска да продължи да взима някой лев без да работи и са ги накарали да защитават Доган е ясно. Още докато беше държавен трябваше да умре някой и да имаш здрави връзки да се уредиш в ТЕЦ-а, за да взимаш пари и да скатаваш по цял ден.