Радев за АЕЦ Белене: Не можем да строим колос с глинени крака

OFFNews
29 юни 2020 в 16:45 | 3915 |4

Ядрената енергетика е стратегически отрасъл за България. В момента говорим за лицензи, за проекти и инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика са хората. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е на посещение в Козлодуй.

Пред журналисти държавният глава подчерта, че страната ни може да се гордее със специалистите, които е обучила в сферата на ядрената енергетика, но е необходимо да се вземат мерки за своевременното обучение на млади кадри, които да осигурят нейното бъдеще в България. Около половината от жителите на Община Козлодуй са пряко ангажирани с този стратегически за страната отрасъл.

Ядрената енергетика дава на България почти една трета от енергийния микс и е изключително важно да се намери най-сетне отговор на въпроса дали ще имаме втора атомна централа в България, коментира президентът в отговор на журналистически въпрос за проекта „АЕЦ Белене“.

„Очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с Европейската комисия относно лиценза на АЕЦ „Белене“, ако има такъв”, посочи още Румен Радев. „Не можем да се опитваме да строим колос с глинени крака“, отбеляза държавният глава и подчерта, че ако няма лиценз, проектът се връща в изходно положение, а това ще бъде пагубно.

„Европа вече тръгва по друг път и времето е ключов фактор“, заяви още президентът и добави, че се искат бързи, решителни мерки и най-сетне трябва да стане ясно каква е енергийната стратегия на България, която трябваше да бъде приета отдавна, защото хоризонтът на настоящата изтича през 2020 г.

По-рано държавният глава разговаря с кмета на града Маринела Николова (ГЕРБ) и представители на общинското ръководство. На срещата бяха обсъдени проекти, по които общината работи, и политиките на общината в областта на образованието и здравеопазването. Маринела Николова отбеляза активната финансова подкрепа на „АЕЦ Козлодуй“ за осъществяването на инфраструктурни проекти. Перспективата за създаване на туристическо пристанище в Козлодуй и привличане на финансиране в рамките на Дунавската стратегия на ЕС също бяха дискутирани по време на разговора.

Подкрепям всеки кмет, който полага усилия гражданите в неговата община да живеят по-добре. Кметове трябва да бъдат подкрепяни без значение на партийната им принадлежност, подчерта Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че партийната принадлежност не трябва да е фактор и при отпускането на субсидии за общините, но това зависи от политиката на правителството.

Привличането и изграждането на способни кадри в ядрената енергетика беше сред акцентите на срещата на президента и с ръководството на АЕЦ Козлодуй. По думите на Румен Радев държавата трябва да излъчи ясни и категорични сигнали за устойчивост и перспектива за развитието на ядрената енергетика у нас, а това изисква запазване и привличане на специалистите в тази сфера. Държавният глава посети машинна зала и блочен щит за управление на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Препоръчани материали
zuljin

Рейтинг : 5680

30.06 2020 в 12:18 4
+ 0
- 1
Специалистите от СУ по неутронна физика може да ходят да работят в андронния колайдер, но ти гарантирам, че като облслужващ персонал в АЕЦ никой няма да ги допусне, ако ще да са и с титла професор.
Разликата между инженера и учения е, в техническата грамотност, която на неутронния специалист може и да клони към нула!!!
Ушите им пушат от чертане и механика в Техническия, за да станат инженери, за разлика от СУ, където зубренето е приоритет.

Виждам, че като те настъпят по професорския мазол, започваш с обидите... Гледам не те е подминал и синдрома на всезнайкото, който се появява в по-напреднала възраст.
Стефан

Рейтинг : 22188

30.06 2020 в 00:10 3
+ 1
- 3
Ти си специалист по неутронна физика? По реакторна?
Тогава не разбирам инженерните ти напъни.
Между ядрените реактори и пернишките печки, разликата не е само в цвета.

Лично аз там работа нямам, моята специалност е съседната. Но донякъде съм чувал повече за какво има вътре в атомите, от тебе.
Хора с твоето самочувствие, и гръмнаха Чернобил. А хората без моето самочувствие, оправяха тая история.
Рано ти е да учиш баща си как се правят деца.
zuljin

Рейтинг : 5680

29.06 2020 в 21:46 2
+ 0
- 11
Много ти здраве, ама ядрената енергетика се учи в Техническия - в СУ инженер не се става!!!
С образувание от СУ, може и да те пуснат в двора на АЕЦ-а да си направиш замервания за дипломната работа и дотам!!!
Стефан

Рейтинг : 22188

29.06 2020 в 19:14 1
+ 0
- 0
10 години преди да пуснат багерите за свойто Белене, турците направиха руски паралелки в математическите си гимназии. Не в келнерските пуцове. И започнаха да изпращат студенти в руските профилни ВУЗ-ове.
Ние имаме поне ВУЗ за това, но не чувам за наплив във Физическия факултет.