Реколтата от пшеница в Добричко е спасена, паднаха 35 литра на кв. м

OFFNews 02 май 2020 в 15:11 2481 0

Валежите, които паднаха през последните дни в Добричка област спасиха реколтата от пшеница, която беше сериозно застрашена от продължителната суша, предаде БНР. 

Зърнената култура заема около 1 300 000 декара в областта. Вероятно до разораване ще се стигне само в определени райони на Каварна и Шабла, където сушата е най-голяма. 

Добивите ще са по-ниски от очакваните, но реколта все пак ще има, след като през последните дни паднаха около 35 л/кв. м. 

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова обясни, че до преди два дни влагата на 20 см дълбочина е била 0%. Тя добави, че след валежите тя е възстановена достатъчно, за да се спаси реколтата. 

За проблема е уведомено и земеделското министерство, като предстои и назначаване на комисии по места.

Според Жекова обаче в никакъв случай няма да има криза за пшеницата и брашна в България.

Миналата седмица от зърнопроизводителите алармираха, че зърнените култури в Добруджа са в критично състояние заради продължителното засушаване и температурните амплитуди. 

Проф. Иван Киряков, завеждащ отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт посъветва зърнопроизводителите да не бързат с разораването на площите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови