Ренета Инджова: В играта с борда можем да се окажем всички зад борда

OFFNews 12 февруари 2020 в 11:02 3823 0

Бившият служебен премиер на България Ренета Инджова приема като игра с огъня спора дали е необходимо да се обръщат левовете в евро заради приетите от парламента промени, които регламентират да влезем в чакалнята на еврозоната с фиксирания в момента курс към еврото. 

"Спорът е част от играта, която ни предлагат. Дори и да не се променя курсът лев-евро страхът и обстоятелството, че 70% от българското население има спестявания от 1000 лв. и може да ги загуби, остава. Дано това не се превърне в паника", коментира Инджова пред бТВ.

Тя смята, че тези неща трябваше да се имат предвид от законотвореца, който в петък решава по един инкриминиран начин да направи поправка - не по-строга от вече съществуващия регламент. "Самият факт, че се прави това упражнение означава, че властимащите са решили да поиграят един друг вид хазарт. Но играенето на хазарт от бедни хора води до техния крах", предупреди Ренета Инджова.

Според нея, ако сега започне обръщане на левовете в евро, това ще е игра, изгодна за някои бизнесмени, за банкери, за властта, която разполага с огромен фискален и валутен резерв. Това са все стимули за продължаване на играта.

Инджова смята, че "отрочето" валутен борд спря инфлацията още в първите месеци от въвеждането му, беше увеличен резервът. "Бордът беше усмирителна риза на един проблем от изключителна важност за страната - валутният и бюджетният дефицит", бе категорична тя.

Валутният борд няма да падне, тази игра се играе от правителството, което гаси пожара с исканията за неговата оставка. "В играта с борда обаче може да се окажем всички зад борда", предупреди бившият служебен премиер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови