Реновират жп гара Подуяне с 3 милиона лева

OFFNews 02 май 2019 в 12:17 7371 0

От днес започва мащабна реконструкцията на жп гара "Подуяне".

Проектът на стойност близо 3 миилона лева се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.".

На 25 април бяха подписани договорите за реконструкция на жп гарите Подуяне и Искър. Двете основни софийски гари ще бъдат изцяло обновени през следващите 12 месеца.

Гаровите комплекси Подуяне и Искър са част от жп линията София - Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За 2017 г. броят на пристигащите и заминаващи пътници по това направление са 1.4 милиона.

Обхватът на проекта включва пълно обновяване на приемните здания, нови енергоефективни, високотехнологични модерни инсталации - електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и проектиране и изпълнение на конструктивно укрепване и саниране на елементи на сградите.

След реконструкцията железопътните гари ще предоставят благоприятна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала, твърдят от транспортното министерство.

Изпълнител на реконструкцията на гаров комплекс Подуяне е "Инфраструктурно строителство" АД, а стойността на договора възлиза на 2 903 166.23 лв. без ДДС. За да се запази автентичният вид на втората по големина жп гара в София - Подуяне, е предвидено зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.

Реконструкцията на гаров комплекс Искър е Консорциум ще се изпълни от обединение "Гара Искър 2018", състоящо се от фирмите "Среги" ООД и "ТИТ Инженеринг" ЕООД. Стойността на договора му е за 1 212 239 лв. без ДДС .

Очаква се строителните работи да приключат през 2020-а.

През август миналата година от транспортното министерство съобщиха, че три ключови жп гари у нас ще бъдат модернизирани със средства от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ). Одобрен е бил проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лева. Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !