'Ролс Ройс' ще съкрати 8000 работни места

OFFNews 02 май 2020 в 12:41 2975 0

Британският производител на самолетни двигатели "Ролс Ройс" (Rolls-Royce Holdings Plc.) планира да съкрати 8000 работни места, след като производителите на самолети "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing) намалиха производството си, съобщи "Файненшъл таймс".

Според доклад старши мениджъри в "Ролс Ройс" са започнали да разработват план за преструктуриране, който предвижда съкращения на 15% от персонала. Общо в компанията работят около 52 000 души.

Това съкращение е най-голямото от 30 години насам. 

Двигателите на "Ролс Ройс" се използват от самолети на "Еърбъс" и "Боинг". През последните две седмици двата най-големи производители на въздухоплавателни машини в света намалиха производството си - "Еърбъс" с 35%, а "Боинг" с 50%. 

Много от основните производители на самолети вече предлагат схеми за доброволно напускане на техните служители, за да се адаптират към драматичното свиване на индустрията в условията на световна пандемия.

"Файненшъл таймс" допълва, че компанията няма да обяви точната бройка на съкращенията преди края на май, защото тепърва ще има преговори със синдикатите. 

Мярката ще засегне силно Обединеното кралство, което би означавало и удар върху кабинета на Борис Джонсън. Британското правителство се надяваше да се запази заетостта, прилагайки програми за подпомагане на работодателите. 

През миналия месец "Ролс Ройс" се отказа от заложените от компанията финансови цели и от раздаването на дивиденти, за да набере финанси за справяне с кризата от коронавирус. Главният изпълнителен директор на компанията Уорън Ийст заяви, че през април "Ролс Ройс" ще се стреми да намали паричните разходи, включително разходите за заплати при целия си работен персонал с поне 10% през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови