Росатом: Най-добре е АЕЦ Белене да се направи по унгарски модел

Петър Кузманов, наш пратеник в Будапеща 20 ноември 2017 в 19:27 5955 0

От икономическа гледна точка „унгаркият модел“ за финансиране изграждането на АЕЦ „Пакш“ 2 в Унгария е най-добър и за АЕЦ „Белене“. Това заяви пред български медии в Будапеща първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

Комаров е в унгарската столоци по повод днешното откриване на Международния форум на доставчиците в ядрената индустрия „АТОМЕКС – Европа 2017“.

Пред пратеника на OFFNews Комаров заяви, че „Росатом“ е готов да окаже подкрепа и да участва в проекта за изграждане на българската АЕЦ „Белене“ така, както българското правителство реши.

„Често ни задават въпроса дали сме готови да участваме като изпълнител на проекта, ако бъдат намерени средства. Винаги сме потвърждавали, че сме готови да го направим. Но всичко зависи от това какви цели си поставя българското правителство, какъв е неговият приоритет и от какво се нуждае. Това решение ще се вземе въз основа на неотдавна появилия се доклад на БАН, на други експертни източници и широко обсъждане. След като чуем българската позиция и приоритет ние сме готови да вземем решение какво да бъде нашето участие и под каква форма. Но като цяло смятам, че най-перспективният и правилен вариант за България е да тръгне по пътя, по който пое Унгария. Това би било логично“, каза Комаров.

Той обясни, че когато Унгария е взимала решение за АЕЦ „Пакш“ 2 е била водена от една страна от необходимостта от осигуряване на електроенергия и от друга страна тази енергия да бъде на ниска цена. Те искат да бъдат конкурентоспособни на пазара за сметка на евтиния ток. Това е тяхната главна цел, по тази причина Унгария избра пътя на междудържавния кредит. Нека бъдем честни, от икономическа гледна точка това е най-изгодният вариант. Той предоставя възможност да се получи кредит при най-евтината лихва. Това е възможност да се получи кредит за възможно най-дълъг период, да не бъде обслужван по време на строителството на самата електростанция, да бъде изплащан, когато тя вече е завършена, от доходите, които идват от продажбата на нейното електричество.

От икономическа гледна точка това е най-добрият вариант, а смея да твърдя, че и за България е най-добрият вариант. Твърдо съм убеден в това. Но това го казвам като експерт. А решението за това и дали то ще се вземе е на българското правителство“, обясни Комаров.

Представителят на „Росатом“ зяви, че е готов да промени деловата си програма и да отмени всичките си ангажименти, за да присъства на церемонията по леене на първия бетон за АЕЦ „Белене“, когато това стане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови