Росен Желязков: Държавата ще спечели 2 милиарда от концесията на летище София

OFFNews 14 юни 2019 в 12:51 2512 0

До средата на следващия месец ще бъде определен концесионерът за летище София, заяви министърът на транспорта Росен Желязков пред бТВ.

Според него от тази сделка в държавата ще влязат над 2 милиарда лева, но все още не е ясно дали с тези пари ще се погасяват задължения на БДЖ или ще бъдат използвани за друго.

Желязков обясни и че през последните години се прави много за ремонта и по-добрата поддръжка на жп инфраструктура.

Железниците са европейски приоритет и с всички целенасочени мултимилиардни инвестиции в цялата Европа, това е бъдещето, обясни той.

Транспорнтият министър подчерта и че се работи и за подобряване на сигурността във влаковете и в борбата с гратисчийството. 

Новата билетоиздаваща система ще бъде представена до края на месеца. Тя предоставя възможност за купуване билети онлайн с нови пос терминали в гаровите комплекси и станции. Ще се изгради и система, която ще позволи издаване на билетите във влаковете. Контролът ще бъде значително подобрен, каза още Желязков.

Според него до 2023 г. от София до Бургас ще се пътува с проектните скорости от 160 км в час. 

По темата за тол системата транспортният министър обясни, че тя ще обхваща около 10 хиляди километра. 

"Политиката на държавата трябва да бъде насочена към транзитно преминаващите пътни превозни средства. Това означава, че приоритет трябва да бъдат автомагистралите и републиканската пътна мрежа първи клас, частично от втори клас", обясни Желязков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!