Россатом ще играе за АЕЦ Белене заедно с Фраматом и Дженерал Електрик

Основна роля, за да се стигне до това обединение, имал и българският премиер

Георги А. Ангелов 18 юни 2020 в 11:20 3301 1

Теменужка Петкова

"Россатом","Фраматом" и "Дженерал Електрик" обединяват своите усилия за участието в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". 

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова от трибуната на парламента. 

Обединяването на усилията на тези три световни лидера в ядрената енергетика е ясен знак, че процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор ще бъде изключително оспорвана, смята Петкова. Според нея възможността за реализация на проекта става все по-осезаема. 

Обединението на трите международни компании за АЕЦ "Белене" показва, че те вярват в проекта, в България, в правителството и парламента, каза Петкова. Основна роля, за да се стигне до това обединение, има и българският премиер, който със своите усилия и репутация в международната общност, на практика вдъхна доверие и стана възможно тези три компании да обединят усилията си и да заявят своето желание да участват заедно в процедурата, свързана с проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", заяви още Петкова. 

По-рано днес от руската държавна компания "Росатом" съобщиха, че при условие, че руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта, General Electric (САЩ) ще се смята за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle, и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS (Франция)- за партньор с оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

Трите компании са част от краткия списък, до който управляващите сведоха кандидатите да изграждат ядрената централа. Другите две коммании, които остават в търга са още Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

1

OTBPAT

18.06 2020 в 11:34

Твърдо в тон със зелената политика на Европа :)))