Румен Радев: България е в топ 10 дестинации за стартиращ бизнес

Ирина Евгениева 06 декември 2019 в 16:10 2112 0

Снимка Александра Маркарян

През последните пет години в България са създадени над 2000 стартиращи предприятия, разкрити са 15 000 работни места в тази сфера, София е сред топ 10 дестинациите за стартиращ бизнес, каза президентът Румен Радев на среща с български стартиращи компании и германския бизнес.

Целта ѝ беше да се постави основата на устойчиви отношения между институциите, утвърдения бизнес и стартиращите компании. В събитието участваха президентът България Румен Радев, посланикът на Германия в България Н. Пр. Кристоф Айхорн и представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на голямата актриса Стоянка Мутафова.

Според президента страната ни има всички необходими компоненти за развитие на стартиращ бизнес - знание, хора, амбиция, смели идеи за предприемачество.

По думите му това, което може да се направи, е да се способства тези елементи да се свързват по по-добър начин и българската екосистема за стартиращи предприятия да се свърже с други големи системи.

Радев посочи, че ролята на държавата и на институциите е да способстват тези връзки и да дават възможност на таланта на младите предприемачи да се разраства.

В приветствието си Румен Радев изтъкна още, че Германия е най-големият външно-търговски партньор на България и стратегически инвеститор.

Във връзка с управлението на държавата Радев добави, че не може до безкрай да има не прозрачност, липса на отчетност и отговорност.

Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, изтъкна важността на стартъпите и иновациите днес и посочи, че те създават връзката между настоящето и бъдещето.

Курт посочи, че такива срещи и инициативи допринасят българските стартиращи компании да излязат на световната сцена.

Н.Пр. Кристоф Айхорн, посланик на Федерална република Германия в България добави, че екосистемата има нужда от посланици и предложи себе си за такъв.

Гледайте на камарата и на посолството като на ваши партньори, за подкрепа на българската стартъп екосистема, добави Айхорн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови