С влак от София до Бургас за 3 часа? Глупости на търкалета

Светослав Метанов 10 април 2018 в 13:15 23130 2

Безсилието на централния нападател на футболистите супераматьори от Локо-БДЖ и изпълнителен директор на закъсалия национален жп превозвач Владимир Владимиров ражда безумия в опитите си да тушира серията от скандали в БДЖ.

Последното е, че сега когато бъдат похарчени едни над 400 милиона лева за нови влакове пътуването с влак от София до Бургас ще е само 3 часа, които ще се движат със "средна скорост от 160 км/ч".

Ако си мислите, че това сте го чували и преди, не бъркате.

Такова обещание получи медиен отглас за първи път по време на управлението на ОДС (1997-2001), а след това и правителството на Симеон Сакскобургготски го повтаряше в опит да покаже, че в родната железница се случват и хубави неща.

С днешна дата обаче заявката за влак, който ще пътува от София до морския бряг само за 3 часа е още по-абсурдна.

Защо?

Първо, по релси разстоянието от столицата до Бургас е около 434 километра, а средна скорост от 160 км/ч за влак в България е напълно невъзможна. Толкова е максималната допустима у нас и то само в част от модернизираните жп участъци.

Това по царско и иванкостово време нямаше как да го знаят, когато повтаряха мантрата "за три часа до морето с влак". Тогава още не бяха стартирали европроектите по жп линията, а в момента от гара Септември до Бургас рехабилитацията вече е приключила.

И ако отворим файловете със скоростите по междугарията, ще видим, че тесните места, на които дори и теоретично няма да е възможно движение със скорост от 160 км/ч, не са едно и две.

Ето няколко примера:

В междугарието Пловдив - Тракия (7,674 км) максималната скорост ще бъде 120 км/ч и то от 2020 г.

В междугарието Тракия - Скутаре (8,213 км) рехабилитацията е извършена, а максималната допустима скорост е 130 км/ч.

От Скутаре до Маноле (6,164 км) е още по-зле. Там след ремонта достигнатата максимална скорост е 100 км/ч.

В междугарието Маноле - Белозем (10,551 км) след модернизацията скоростта не може да превишава 120 км/ч, а на следващия участък Белозем - Оризово (10,830 км) проектната максимална скорост отново пада на 100 км/ч.

По-нататък по линията има и други участъци с намалена скорост. Например, Коньово - Кермен (9,446 км) с максимална скорост на движение от 110 км/ч, Церковски - Владимир Павлов (71,198 км) - 130 км/ч, а в последните 2,167 км от Владимир Павлов до Бургас пределно допустимата скорост е едва 60 км/ч.

Съвсем отделен е въпросът, че в участъкът от София до гара Септември заявката за скорост на движение от 160 километра в час е само пожелателна. Там тепърва предстои модернизацията на железния път, а срокът за изпълнение на трасето от Елин Пелин до Костенец (49,924 км) е чак през 2023 година.

Дори и да стане навреме, което е съмнително за този проект с близо 1,1 милиарда лева бюджет, то по вече изброените по-горе причини, пътуването до Бургас ще е доста по-дълго от три часа. При това не сме броили времето за почивка на отделните гари по маршрута. В момента бързите влакове от София до морския град имат 16 междинни спирки, на някои от които престоят е 5-10 минути и се налагат изчаквания.

Така че обещанието "3 часа с влак от София до Бургас" си е чиста лъжа и некомпетентност, която може да се тиражира само от хора, които си нямат и най-бегла представа от железопътен транспорт.

По този повод може би е добре да си припомним и друго обещание на център нападателя на родната жп гордост:

   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

10.04 2018 в 14:30

Хаха, БДЖ може до 2020г. да настигне нивото на холандските железници през 1960г. може би. Условията (РБ все пак не е идеално плоска като Холандия), бюджетът, цените на билетите, всичко е толкова различно, че от БДЖ говорят абсурди... Отново.