САЩ спря да третира Китай като валутен манипулатор

OFFNews 14 януари 2020 в 15:01 1781 0

Съединените щати извадиха Китай от списък на страни, които манипулират валутните си курсове в своя изгода, два дни преди предстоящото подписване на частично търговско споразумение между двете най-големи световни икономики, предадоха БНР и АП.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви, че Китай е изваден от списъка на страните, определяни като валутни манипулатори, подчертавайки, че Пекин пое "изпълними ангажименти да се въздържа от конкурентна девалвация" като част от "първата фаза" на търговската сделка между двете държави, която ще бъде подписана сряда (на 15-и януари). В отговор говорителят на министерството Гън Шуан приветства решението на Вашингтон, отбелязвайки, че то е "в съответствие с истината".

Китай обаче остава в списък от 10 страни, които подлежат на наблюдение, заедно с Швейцария, Германия, Виетнам, Южна Корея, Ирландия, Италия, Малайзия, Сингапур и Япония.

Според последния доклад на Министерството на финансите на САЩ 10-те държави изискват повишено внимание по отношение на тяхната политика за обменни курсове. Министерството призовава Германия, Холандия и Южна Корея да използват част от фискалното си пространство, за да осъществят значителни стимули за икономически растеж.

Решението на САЩ да премахне Китай от списъка на страните, които са валутни манипулатори, доведе до поскъпване на китайската валута към 6,8990 юана за един щатски долар, след като в началото на миналия септември тя се обезцени към 7,1800 в резултат на тогавашното напрежение в търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови