Счетоводни услуги в София - пренаситен ли е пазарът?

OFFNews 20 март 2020 в 12:51 4615 0

Воденето на счетоводство на ЕООД, ООД или друга правно-организационна форма е задължителен елемент от законосъобразното съществуване на една търговска фирма. В световен мащаб предлагането на счетоводни услуги е динамична и бързо развиваща се сфера, което доказано се дължи на непрестанните промени, както в икономическите условия, така и в отделните индустриални сфери и по-специално технологиите.

Как изглежда пазарът на счетоводните услуги в столицата?

Във всяка страна се наблюдават различни процеси с оглед факторите и условията, в които се развива бизнесът. Особено впечатление прави, че счетоводните услуги в София са се утвърдили като една от най-конкурентните среди и според специалисти, това ще остане непроменено и занапред. Но какви са тенденциите и проблемите, с които се сблъскват заетите в тази сфера лица?

Трудно бихме били категорични, когато дори статистиките сочат разнопосочни неща - спад на дейността, интерес към аутсорсинга, увеличаване на клиентската база на някои фирми за счетоводни услуги, намаляване на цените и прочие. Едно е сигурно - развитието на тази сфера определено крие своите рискове.

Счетоводните консултации у нас - къде е границата между развит и пренаситен пазар?

  • Да бъдеш счетоводител се е установило като престижна и доходоносна професия, което предизвиква огромен интерес сред младите хора. През годините данните сочат, че най-голям брой от студентите са в сферата на икономиката и по-специално в счетоводството. Според тази информация можем да заключим, че ежегодно на пазара се появяват хиляди квалифицирани кадри на пазара на счетоводните услуги, за които няма работни места; 
  • Увеличаване броя на малки и средни бизнеси у нас, а не на големи - това сочат цифрите. Често такива фирми нямат възможност да поддържат свой счетоводен отдел, тъй като месечните разходи (заплати, осигуровки, счетоводен софтуер и др.) не оправдават обема на извършваната дейност и по тази причина прибягват до фирма за счетоводни услуги. Най-разпространената практика в страната е определянето на цената според документите (един документ удостоверява една счетоводна операция, документираща една стопанска такава). Този тип формиране на сумата води до ниски цени на счетоводните услуги за малки фирми и следователно бизнесите се ползват от услугите на счетоводни къщи, вместо да наемат счетоводители. Благодарение на своите неоспорими предимства, използването на външни специалисти за счетоводни услуги в София набира все по-голяма популярност, което обаче води до ограничаване на работния пазар; 
  • Поради непрестанно нарастващия брой на счетоводители и фирми, предлагащи счетоводни консултации или счетоводни услуги онлайн, притиснати от смазващата конкуренция, всички лица и фирми за счетоводни услуги са принудени да използват маркетингови средства, с които да привлекат клиенти. Такива са безплатното водене на счетоводство на ООД, ЕООД или др. за определен период, предоставяне на безплатни счетоводни услуги и т.н.. Наред с това, пакетните цени за счетоводно обслужване на фирми все повече се установяват като обичай в практиката. Възможността клиентът да избира от различни по вид и цена пакети - набор от счетоводни услуги, които се предлагат съвместно, привлече окото на редица специалисти. Защо това е сред най-предпочитаните опции на клиента? Комбинираните услуги редуцират цените за счетоводно обслужване на фирми и довеждат до намаляване на общите месечни разходи, без това да е вследствие на лишаване от тях; 
  • Конкуренцията, която се наблюдава в предоставянето на счетоводни услуги в страната, определено е причина за непрестанно развиващото се професионално ниво в сферата. Но наред с това се създават и редица недотам добри практики в бранша, които оказват влияние върху по-нататъшното развитие на счетоводните услуги в София.

В заключение е важно да отбележим, че статистиките алармират за следния проблем - счетоводното обслужване в София изпреварва развитието на икономиката и така се стига до наличието на голям брой специалисти, “борещи се” за малко по обем работа или иначе казано, все по-трудно е да се разграничи добрия счетоводител от неопитния.

В тези случаи на помощ идва Profirms - https://profirms.bg/ с над 10 години опит в сферата и екип от страхотни специалисти.

Ако в даден момент се отбележи ръст в стопанската система в страната, търсенето ще отговори на нуждите на предлагането, но дотогава пренасищането остава като проблем, с който хората в сферата на счетоводството трябва да се борят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови