Село бави магистралата Русе-Търново, не ще мостове над къщите

OFFNews 09 февруари 2018 в 15:46 8225 1

С шест месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание. Той обясни,че причината е подадена жалба от жители на село Хотница. Според Николай Нанков да има обжалвания е нормално, но аргументът в този случай не е точен.

„Нито, че ще заобикаля с 30 км, нито, че се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново", каза още регионалният министър. Той опроверга и твърденията, че магистралата ще „виси" над село Хотница. „Ще има мостови съоръжения на 250 - 300 метра, както и шумозащитни съоръжения", посочи министърът. 

Николай Нанков припомни, че държавата е поела ангажимент да построи скоростен път от магистралата до Горна Оряховица и летището там, тъй като това ще бъде една от индустриалните зони на Северна България. По думите му, от техническа гледна точка, трасето заобикаля със 7 километра града – вариант, който е с около 300 млн. лв. по-евтин от т.нар. „син вариант", преминаващ почти през центъра на Горна Оряховица.

Регионалният министър съобщи, че ако има прекалено дълго забавяне със сроковете за магистралата, ще започне работата по пътя Ботевград – Мездра.

„И без това сме поели ангажимент, ще стартираме през март обществената поръчка на два етапа", подчерта той и добави, че има прекалено много обекти, но прекалено малък ресурс. „Като внедрим ТОЛ системата, тогава ще можем да говорим накуп за всички", заключи Нанков.

Предстои ремонт на яз. „Бели Искър", в момента се подготвя тристранното споразумение, съобщи още министърът.

По думите му законът е категоричен – държавата е собственик на язовира, представлявана от областния управител. Това се отнася и за язовир „Огняново" и всички останали комплексни язовири за питейно-битово осигуряване, стопанисвани от МРРБ, които са в отлично състояние. „Регионалното министерство винаги е извършвало ремонт на язовирните стени", коментира Нанков и даде за пример язовирите „Студена" и „Христо Смирненски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови