Шеф в "Булатом" разкри кой е западният инвеститор за АЕЦ "Белене"

OFFNews 28 ноември 2016 в 10:27 15085 9

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ "Белене", дори да бъде намерен инвеститор за проекта. Това каза изпълнителният секретар на "Булатом" Станислав Георгиев пред БНР.

Според него процесът ще се затрудни и от политическата ситуация в страната.

"От държавните ни ръководители чуваме, че има поне две оферти за частен инвеститор за АЕЦ "Белене". Г-н Румен Овчаров спомена за една от тях в неделя. Чували сме, освен това, за предложение от американски финансов консорциум", каза той. 

Според него Овгаров говори за френската EDF.

"За мен лично новината за EDF е по-приемлива, просто защото това е еквивалентът на НЕК във Франция, който оперира 54 блока. Имаме едно много стабилно финансово положение на тази фирма. Това е инвеститор с дългосрочни възможности за инвестиране. Това е отлична възможност, стига това да е реалност", каза Георгиев.

Той подчерта, че появата на сериозен частен инвеститор би разрешила трудностите за проекта "Белене", свързани нестабилност на политическо ниво.

"Причините управляващите да не говорят за двете предложения са свързани и с неяснотата на статута на българското оборудване в Русия", изтъкна той.

Станислав Георгиев подчерта, че в момента трима бивши министри са разследвани от прокуратурата за нанесени щети на държавата по казуса "Белене", но и че ако сега трябва да купим това оборудване, то ще струва два-три пъти по-скъпо.

"Може би ще се стигне един ден, политиката е много странно нещо, да не употребявам друга фраза, когато някой ще се сети да търси отговорност на тези, които са спрели проекта", каза той.

Георгиев припомни, че остават две седмици, в които страната трябва да се разплати с руския производител, за да избегне плащането на наказателни лихви.

"Строителството на една атомна електроцентрала трябва да се сложи в друга рамка. Ето сега имаме политическа нестабилност и нещата, най-вероятно, отново ще се стопират. Кога ще се върнем отново към реалното осъществяване на АЕЦ "Белене" – един Господ знае. Избори догодина и т.н и т.н.... вижданията на новото правителство. Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да се сложи на друга основа – или с едно приемане от страна на парламента, което не подлежи на обсъждане от следващото правителство, или приватизационна процедура – тогава държавата няма да се меси в работата на отделна частна компания, която ще осъществява този проект. Има начини, въпрос на желание е", обясни Станислав Георгиев.

Според него токът от АЕЦ "Белене" няма да е скъп, а цената му ще се определя от свободния пазар на енергийната борса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12007

9

Как румънската атомна централа от другата страна на Дунав не е опасна, а Белене е опасна? Някой от пишещите лаици тук може ли да ми го обясни? Или ви се плаща ток с високите цени на слънчевите централи опасали България и построени върху най-плодородните земи? В никоя държава по света не "харчат" плодородна земя за тази цел.

25665

8

Victimized

28.11 2016 в 15:02

Не, не те лъже. И Куневица, лично се хвали, че това и е най-голямата заслуга....

29585

7

Izalina

28.11 2016 в 13:15

Лъже ли ме паметта или именно Франция беше най-настоятелна за затварянето на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй?

10564

6

ultra-73

28.11 2016 в 12:02

Вчера Швейцария гласува на референдум за затваряне на ВСИЧКИТЕ Й 6 АТОМНИ РЕАКТОРА!!! ДОКОГА тези уроди и проруски комисионери ще се пробват да дерат нови и нови кожи от този изстрадал и беден народ?????

15614

4

OTBPAT

28.11 2016 в 11:36

EDF или славянски инвеститор с тях за "лице"?

29217

1

Лопе де Вега

28.11 2016 в 10:37

Сега да каже и колко ще ни струва евентуалното изграждане на централата. Че и по-нататък. И какво стана с повишената опасност от земетресения в този район? Какво казват румънците по въпроса за радиацията. И накрая - колко ще се открадне от тази далавера?

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!