Шефът на Бундесбанк отхвърли призивите на ЕЦБ относно климатичните промени

OFFNews 29 ноември 2019 в 11:11 1757 0

Снимка Wikipedia

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман в четвъртък отхвърли призивите на Европейската централна банка да поеме по-голяма роля в опазването на околната среда, като заяви, че правителствата, а не ЕЦБ трябва да се борят с изменението на климата, предаде Ройтерс.

"Паричната политика, която изрично преследва екологичните цели, рискува да бъде претоварена", каза Вайдман в Берлин.

Банкерът добави, че политиците трябва да решат как обществото да се бори с изменението на климата по демократичен начин и също така да поемат своята отговорност. 

Изказванията му са по повод изявлението на новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард, в тя което обеща да обсъдят подобни съображенията за устойчивост в предстоящия стратегически преглед на централната банка.

Зелените активисти също призоваха ЕЦБ да използва огромната си финансова мощ, за да облагодетелства зелени финансови активи и по този начин да даде стимул на фирмите да инвестират в чисти технологии.

ЕЦБ отхвърля тези призиви, като се обоснова, че нейната работа е да поддържа цените стабилни и това изисква неутралност на пазара, което е предпоставка Лагард също да се придържа на тази позиция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови