Шефът на ЧЕЗ: Бойко Борисов и хората му не ни искат в България

OFFNews | 13 март 2018 в 07:39 | 10877 |6

Премиерът на България Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната. Това заяви в интервю за БНР шефът на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш.

Той обясни желанието на ЧЕЗ да продаде българските активи със загубата на средства заради неизпълнени от българското правителство ангажименти.

"Доколкото знам, някои от законовите ангажименти, поети от българското правителство, не са съвсем изпълнени. Заради това ЧЕЗ загуби пари и затова постепенно изгуби интерес да прави бизнес в България. Аз обаче не съм толкова отдавна в компанията. Знаете, че аз се присъединих по-късно към нея. Заварих тази ситуация. Информираха ни, че ръководството на ЧЕЗ смята, че губи пари заради действията на правителството и че просто трябва да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат ЧЕЗ изобщо да бъде в България...", каза Пачеш.

Той обясни отношението на министър-председателя с факта, че през 2013 г. първото правителство на ГЕРБ падна от власт заради цената на тока.

"Мисля, че ЧЕЗ направи грешка, като поиска увеличаване на цените на тока твърде бързо. Подчертавам, че това е лично мнение. Цената на електроенергията се качваше с такова темпо навсякъде в Европа, но тогава ЧЕЗ трябваше да осъзнае, че част от българското общество не е готово за подобно шоково увеличение. Сега премиерът Борисов е отново на власт и вероятно присъствието на ЧЕЗ вероятно не му се нрави - на него и на неговите хора. Ето защо за ЧЕЗ става много трудно да прави бизнес в България", добави той.

Освен това Пачеш се опасява, че „Инерком“ няма да успее да плати сделката, особено след изтичането на документ, свързан именно с финансирането й.

"Има изтичане само на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха осигурили заем за „Инерком“, за да закупи активите на ЧЕЗ. Във вестниците прочетох, че заради натиска две български банки са се оттеглили. Става дума за натиск от българското правителство. Ако това наистина е вярно, аз се опасявам, че всичко ще отиде на вятъра. Страхувам се, че „Инерком“ няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България.Тогава, мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от „India Power“ и от „Енерго про“ - това е друга чешка компания. Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, особено индийската компания", заявява още шефът на надзора на ЧЕЗ пред БНР.

Препоръчани материали
koga

Рейтинг : 26

13.03 2018 в 16:11 6
+ 1
- 0
Ако не ви искаха за какво ви бяха продали държавния дял преди време
qwerty123

Рейтинг : -2529

13.03 2018 в 12:34 5
+ 0
- 11
Както написах още в първите статии по казуса, накрая ще видите, че Гинка ще излезе най-почтена от всички замесени страни...
Стефан

Рейтинг : 15242

13.03 2018 в 11:08 4
+ 27
- 0
А леле! Фани единия, па удари другия. И само госпожа Гинка, цялата бяла и пухкава, се издига величаво и почтенно над тия недостойни торни бръмбари, отегчено веейки си с конспектите за три приравнителни изпита за гимназията, защипани в диплома по лингвистика. И чака да види на кого да хвърли едни 300 милиона, че да подкара енергетиката като хората. И да им покаже на всичките тия как се прави.
Ридая!:))
zuljin

Рейтинг : 448

13.03 2018 в 09:33 3
+ 30
- 0
Чешките корумпета се забъркаха с наште корумпета и сега всички се чудят как да се измъкнат сухи...

Тая сделка лъха от 100км на корупция и от двете страни, а еврокорумпетата се правят, че не забелязват. Педалската конфекция за тях е по важна...
ь

Рейтинг : 1188

13.03 2018 в 09:05 2
+ 2
- 1
"Доколкото знам ... Информираха ни (КОЙ?), че ръководството на ЧЕЗ смята, че губи ... ЧЕЗ направи грешка ... и вероятно ... се опасява ... Във вестниците прочетох ... Доколкото знам ... "

Опитва се да оправдава провала си в управлението на ЧЕЗ с външни фактори. Нереализирал се политик, по-добре да си гледа науката.
El Commandante

Рейтинг : 67158

13.03 2018 в 08:11 1
+ 14
- 0
Секунда, правилно ли разбрах че ЧЕЗ е искал да повиши цената на тока, а Баце не им е дал и затва Баце е лош?