Шефът на Еврохолд за отнетия лиценз в Румъния: Ще обжалваме, ще се съдим до дупка

Искат да предизвикат скандал, с който да прикрият случилото се с банкрутиралата румънска застрахователна компания City Insurance, заяви Асен Христов от '"Еврохолд''

Ружа Райчева 17 март 2023 в 15:07 3647 0

Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов

Снимка euroins.bg

Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов

Лично аз съм изключително изненадан от взетото решение. Това, което се случи е, че когато една рейдърска група видя, че не може да се доближи до активите на "Евроинс Румъния", бяха много бесни и мисля, че част от нещата са и на тази основа. Искат да предизвикат скандал на пазара, с който да прикрият случилото се с банкрутиралата румънска застрахователна компания City Insurance. (...) Ще обжалваме тази мярка и се надявам, че ще върнат лиценза. Ще се съдим до дупка, ако трябва. Щетите за румънската икономика може да стигнат над милиард.

Това заяви председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България" Асен Христов по време на извънредна пресконференция на най-големия енергиен и застрахователен холдинг в България. По-рано днес стана ясно, че румънския застрахователен надзор е отнел лиценза на дъщерното дружество на българската застрахователна компания "Евроинс" - "Евроинс Румъния".

От румънския финансов надзор (ASF) съобщиха, че са отправили искане за несъстоятелност на компанията, с аргумента, че от 30 юни 2022 г. "Евроинс Румъния" e нямала необходимите по закон средства да покрие капиталовото изискване за платежоспособност. Решението отнема лиценза на "Евроинс Румъния", назначава временен администратор и прекратява договора с българската застрахователна компания.

В последните години в Румъния се стигна до отнемането на лиценза и последвалия банкрут на най-големия застраховател в страната – City Insurance, през 2021 г. и 2022 г. Днес Асен Христов заяви, че "Евроинс Румъния" е минала през много перипетии и добри времена:

"Трудните времена бяха преди около 2-3 години, когато City Insurance се намеси в пазара, а после фалира. Оказа се, че City Insurance е пирамида над 450 млн. евро са били изнесени по два канала - единият към Лондон, другият към Цюрих. След фалита пазарът малко или много се възстанови. Оттогава капиталът на "Евроинс Румъния" няколко пъти се е увеличавал. 270-280 млн. евро е цялата сума, инвестирана през тези години."

Христов посочи, че в края на миналата година е дал интервю пред БНТ, в което е разкрил как "Евроинс Румъния" е била притискана през последните 3 години от лице, за което има данни, че е свързан със собствениците на City Insurance. 

Според председателя на Надзорния съвет на "Еврохолд България" отнемането на лиценза на "Евроинс Румъния" е опит да се покрият следите при източването на парите на City Insurance, с идеята щетите и отговорността да бъдат прехвърлени на българските предприемачи. Асен Христов благодари на българската държава, че е направила всичко възможно да помогне на компанията.

Той каза още, че всички задължения на "Евроинс Румъния" са изплатени към днешна дата. Сутринта в "Евроинс Румъния" е имало налични около 37 млн. леи (около 7 млн. евро). Докрая на деня трябваше да бъдат до 45 млн. леи - тоест реални 9 млн. евро в кеш, уточни председателят на Надзорния съвет:

"Оставяме компанията в добро състояние, какво ще прави оттък нататък гаранционният фонд е тяхна работа. Леко ще паднат активите на "Еврохолд България", но това няма цялостно да засегне дейността на холдинга."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови