Шефът на 'Млечни продукти Тракия' за доставките на мляко: Проблемът е, че печалбата не отива при търговеца

OFFNews 11 октомври 2018 в 15:25 4263 0

Снимка Млечни продукти "БМК"

След разследване на OFFNews за избора на доставчици на млечни продукти в учебните заведения, шефът на млекопреработвателното дружество "Млечни продукти Тракия" Владислав Михайлов отрече фирмата да е спечелила повече обекти за сметка на дребните и средни търговци.

Миналата година заявители по схемата бяха търговци, но млечните продукти, които бяха доставяни във всички училища в България, бяха основно от тези три предприятия - "Млечни продукти Тракия", ЕТ "Зоров 91" и "ЧЕХ - Йосиф Новосад", категоричен е Михайлов.

Според него проблемът, който се е разразил, е защото печалбата от доставките по училищата и градините отива при производителя, а не при търговеца.

Ние произвеждаме млечните продукти и носим цялата отговорност за качеството и безопасността им. Работата на търговеца е единствено да спази веригата от момента, в който получава продуктите в неговия склад, до доставянето им в учебното заведение, заяви той пред OFFNews.

Михайлов посочи, че според Европейския регламент за производство на млечни продукти и хранителна безопасност, производителят трябва да гарантира безопасността на млякото, което децата консумират.

"Не е редно търговецът да застава отпред и ние да зависим от него", каза той.

Владислав Михайлов категорично отрече да е съветник на министъра на земеделието Румен Порожанов.

"Аз съм член на Консултативния съвет по животновъдство към министъра на земеделието. В него участват представители на нестопански организации - повече от 50 души. Предназначение на този орган е да се чува мнението на животновъдите и млекопреработвателите. Съветниците на Порожанов са с трудов договор и са служители на Министерството на земеделието", заяви той.

На въпроса защо фирмата "Млечни продукти Тракия" не е вписана, че притежава патенти за стандарта БДС в регистъра на географските означения, Михайлов отговори, че дружеството притежава необходимите сертификати:

Не мога да твърдя, че грешката е в Патентното ведомство, може вие да сте сгрешили със справката, заяви той.

Както OFFNews разкри в поредица от разследвания, промените в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и млечни продукти в учебните заведения – „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, повишиха драстично печалбата на няколко големи млекопреработвателни фирми.

"Млечни продукти Тракия" увеличава доставките си в сравнение с предходната година с 378% - от 125 учебни заведения на 922. ЕТ "Зоров 91" ще снабдява с мляко 385 обекта, което е с 494% повече. Първенец обаче е мандрата "ЧЕХ", която отбелязва 9660% ръст в броя на училищата и детските градини, които ще зарежда с млечни продукти - от 5 на 483 учебни заведения.

Появиха се също съмнения, че някои от мандрите злоупотребяват със стандарта БДС. Справка на OFFNews в регистъра на географските означения показа, че "Млечни продукти Тракия" нямат БДС патент на нито един продукт, включен в схемата "Училищно мляко" - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Според регистъра пък фирмата ЕТ "Зоров 91" не произвежда кашкавал по БДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови