Шефът на стоковата борса 'успокои': Цената на олиото няма да надхвърли 8 лв. за литър

OFFNews 16 март 2022 в 10:07 3219 2

Цената на олиото няма да надхвърли 8 лв. на литър, прогнозира изпълнителния директор на Софийската стокова борса Васил Симов пред Нова тв.

"Зърнените култури и слънчогледът бележат ръст заради това, че Русия и Украйна са най-големите износители. Това вдигна с 30% и цената на слънчогледа. Вече почти сме ударили тавана на цената на олиото. В Гърция и Румъния цената не е повече от 8 лева на литър, цената у нас няма да скочи повече от това, защото има внос, а сме и производител на олио", обясни Симов.

По думите му на най-големия пазар на олио - в Ротердам, от 750 евро за тон преди войната, сега е около 1100 евро, което ръст с около 40% ръст.

"Когато стоката я има по магазините, няма спекула, а повишаване на цената вследствие на засиленото търсене. Поскъпването заради войната в Украйна се усети най-вече в петрола - 20-30% за месец", посочи Симов.

Според него по-разумното пазаруване може да спре шоковото поскъпване на олиото.

Шефът на стоковата борса каза още, че е нормално брашното да поскъпне с 20%, а оттам да се вдигне цената на хляба и тестените изделия.

"Ние сме износител на пшеница, а не можем да ги изнесем. А идва и нова реколта, която ще бъде добра - 7 тона", разкри Симов.

И допълни, че ако Русия и Украйна продължат да изнасят зърнени култури с намалени темпове, ще се запазят високите цените на произведените от тях продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови