Ще има ли обезщетения за застрахованите в Олимпик?

OFFNews 17 август 2018 в 10:39 10932 1

Ралица Агайн

Българската Комисия за финансов надзор (КФН) очаква от Кипър информация за това как ще се изплащат обезщетения на застрахованите в обявеното в несъстоятелност дружество "Олимпик".

Това стана ясно от думите на заместник-председателя на комисията Ралица Агайн.

В интервю за БНТ тя обяви, че хората с неизтекли до 17 август полици имат право да получат остатъка от внесените от тях премии, но това ще се случи в рамките на общата процедура по ликвидация на застрахователя, който е кипърски.

"Тези хора трябва да знаят, че ще си получат обезщетенията", заяви Агайн.

На въпрос към кого трябва да се обръщат хората, за да бъдат компенсирани, трябва ли да подават заявление в КФН, за да бъдат покрити разходите им от Гаранционния фонд, зам.-председателят отговори, че заявления трябва да се подават в офисите на клона на ЗК „Олимпик“, които все още работят, въпреки че компанията е вече в процедура по ликвидация. Съответно връщането на премиите ще стане в общата процедура по ликвидацията.

Ако, хипотетично, някой от застрахованите в ЗК „Олимпик“ в последния ден от застраховката извърши ПТП, той трябва да си предяви претенцията пред Олимпик“, за да влезе в списъка на кредиторите, поясни Ралица Агайн. "Допълнително за това как ще бъдат плащани обезщетенията чрез системата на гаранционните фондове, ще трябва да получим по-подробни указания от надзора на Кипър, който трябва по-подробно да разясни процедурата и на нас. Изпратили сме запитване и очакваме от тях отговор. Вярвам, че до няколко дни ситуацията ще бъде изцяло изяснена", добави тя.

Какво би станало, ако на 18.08.2018 г. застрахованите лица в „Олимпик“ до 17-ти не сключат нова застраховка?

Ако нямат застраховка и направят ПТП, българският Гаранционен фонд ще плати на потърпевшия, но след това ще предяви регресен иск от виновния водач. Застраховката ГО не е просто задължение, а е добре всеки водач на МПС да я сключва, защото тя го защитава, покрива имуществени и неимуществени щети причинени на трети лица, поясни зам.-председателят от КФН. Гаранционният фонд, от своя страна, е дале уверение, че няма да предприемат за момента прекратяване на регистрацията на такива моторни превозни средства, тъй като е възможно през летния месец август много хора да не са разбрали, че трябва да си сключат нова ГО с друг застраховател. Ще бъде проявено разбиране за това, че е необходимо повече време за хората.

Към 17.08.2018 г., съгласно данни на Гаранционния фонд, действащите полици по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е почти половината, са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски. Тези полици се прекратяват автоматично от обявяването в държавния вестник на Република Кипър на назначаването на Временен (предварителен) ликвидатор на застрахователя. Покритието по тези полици се прекратява в 24:00 ч. на тази дата. Клиентите по полиците, сключени на разсрочено плащане, не следва да плащат следващи вноски по тях поради прекратяването на тези полици. Застрахователят служебно разполага с информация за това какви суми трябва да бъдат възстановени на клиентите му по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и не е необходимо клиентите да подават искания за това, добави Ралица Агайн..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

1

Чичо ви

17.08 2018 в 17:45

Какоооу, аре ако обичаш да не се обясняваш толкова, има известни съмнения, че това едва ли е минало без твоето мълчаливо съгласие. Нали това ти е работата ма - да следиш има ли финанси или не, ако е нямало - къде спа досега??? Ако ли пък е имало - каква точно роля изпълняваш ти в тойзи спектакъл? Или, викаш, те за кво те крепат на тая позиция вече колко, 15 годинки има ли... За лекарства да ги дадете, до стотинка, всичките! :)