Ще оскъпи ли плодовете и зеленчуците от ЕС нова заповед на директора на Агенцията по храните

Недоволни от нея вносители излязоха на протест на КГПП Кулата тази сутрин

Александра Маркарян 15 юни 2020 в 08:00 4011 0

Снимка Pixabay

Ще оскъпи ли вноса от ЕС на плодове и зеленчуци нова заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков? Ще намали ли количеството на тези, които влизат на българския пазар? Противоположни мнения по тези въпроси изказаха през изминалата седмица търговци и БАБХ, а неяснотата каква е фактическата ситуация подсили фактът, че самата заповед не бе публикувана от БАБХ с аргументите, че е "административна и се разпространява по административен ред", а също - че "този тип документи не подлежат на задължително обществено оповестяване". Напрежението заради документа обаче нарасна дотолкова, че днес вносители на плодове и зеленчуци излязоха на протест на ГКПП „Кулата“. 

След настояване от журналисти в крайна сметка документът бе публикуван в петък малко преди края на работния ден. Оказа се, че заповедта не е една, а са четири, издадени между 26 май и 11 юни, и всяка следваща изменя с нещо предишната.

Какво предвижда окончателният текст?

От 1 юни до 30 октомври 2020 г. директорите на областните дирекции по безопасност по храните са длъжни да организират три проверки: документална, за идентичност и физическа, за всяка пратка с домати, корнишони, череши, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши с произход ЕС, предназначена за консумация в прясно състояние. В първоначалния вариант на заповедта от 26.05. в списъка фигурират още краставици, пипер и ягоди, които са заличени при последната редакция на 11.06.

Ще се вземат проби за анализ за съдържание на остатъци от пестициди, като пратките с домати, череши и праскови ще се блокират до излизането на резултатите. За останалите плодове и зеленчуци реализацията се допуска след заплащането на пробите. Парите ще дължи бизнесоператорът. Той трябва да плати предварително, преди изпращането на пробите за анализ в акредитирана лаборатория за изследване на пестициди във или върху храни.

Проби няма да се вземат, ако документите към пратката съдържат протокол от такова изпитване и резултатите не превишават нормите. Тогава продукцията ще се пуска веднага за продажба на пазара.

Собствениците на стокови борси, тържища, складове за търговия на едро вече са предупредени, че предлаганите плодове и зеленчуци трябва да отговарят на изискванията на действащото национално и европейско законодателство за безопасност на храните, вкл. остатъци от пестициди, което се доказва с протокол от изпитване за остатъци от пестициди за не по–малко от 140 пестицидни бази с резултат, съответстващ на нормите, определени в Регламент (ЕО) № 369/2005.

Какво тревожи бранша?

Първо, плодовете и зеленчуците внос от ЕС може да поскъпнат, тъй като вносителите трябва да плащат анализ за остатъчни пестициди за всяка пратка, твърди Илия Гатев от борсата край Първенец, цитиран от "Марица". А цената на пробите за всяка партида е 420 лв.

Второ, задържането на продукцията на границата до излизането на резултатите - според търговци това може да отнеме и седмица - ще доведе до бракуване на бързо развалящите се плодове и зеленчуци. Недостиг и/или ново увеличение на цените, за да се компенсират загубите е възможният ефект от това.

Ако една от целите зад заповедта е българската продукция да излезе на преден план и като количество, и като цени, то браншът иска друго подпомагане: намаляване на данък добавена стойност (ДДС) за българската продукция по подобие на временната мярка към ресторантьорския бранш, книгоиздаването и др.

Отговорът на БАБХ

От БАБХ не са съгласни с горните изводи и опасения. Агенцията разпространи позиция, в която се казва, че контролът върху пресните плодове и зеленчуци цели единствено да гарантира безопасността и качеството им. Оттам уверяват, че това е необходимо, като дават пример от последните месеци: "През месеците април и май не бяха допуснати до пазара над 200 т стоки, внос от трети страни, с повишени количества на остатъци от пестициди, доказани с лабораторно изследване".

БАБХ заявяват още: "Манипулативно е твърдението, че цената на пробата би довела до поскъпване на плодовете и зеленчуците. Не е коректно да се изнасят подвеждаща информация, че една лабораторна проба за пестициди в размер на 420 лв., взета от пратка с тонове продукция, ще повлияе на цената".

Те оборват и твърдението за продължителното блокиране на стоката на границата: "Резултатите от пробите излизат от 24 до 72 часа, като времетраенето се определя единствено и само от заявката на търговеца".

"Предоставена е възможност за анализ на пробите във всички акредитирани лаборатории за изследване за пестициди на територията на страната - уверяват от БАБХ. - Целта е да се постигне разпределение, което ще ускори излизането на резултатите и достигането им до бизнес операторите в по-кратки срокове. Стоките, предназначени за пазара, както и тези за преработвателните предприятия, придружени от протокол за анализ за съдържание на остатъчни вещества от пестициди, издаден от акредитирана и одобрена за официален контрол лаборатория в ЕС, не подлежат на пробовземане на територията на България. Повече от половината пратки с плодове и зеленчуци, влизащи в страната, са придружени от протокол за анализ, показва провежданият контрол до момента."

Оттам уверяват, че са се съобразили с факта, че някои стоки са бързо развалящи се и няма възможност да изчакват излизането на резултатите. "Тези стоки биват пломбирани на граничния пункт и се освобождават за отпътуване към крайната точка. Транспортните средства, които не са снабдени с устройства за пломбиране изчакват резултата от пробите на ГКПП".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови