Симеонов обяви война на рекламата на хазартни игри

OFFNews 13 април 2018 в 12:52 6517 3

Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че подготвя законопроект за забрана на рекламата на хазартни игри.

"Ще инициирам промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри", написа той в своя фейсбук профил.

"В закона ще оставим възможност да се обявят наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Но ще премахнем оповестяването на резултатите на игрите и спечелените печалби - законовата вратичка, през която върви отвратителната мащабна реклама на хазарт днес", обяснява още той.

В сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ обяви и конкретни текстове в Закона за хазарта, които ще бъдат променени. 

"Имаме два текста, които променяме. Единият е свързан със Закона за хазарта - чл. 10, в който въвеждаме разширение. До момента той беше "забранява се пряката реклама на хазартни игри..." - и "непряката" въвеждаме. Допуска се обявяване само на "наименования на игрите"- това ще го оставим, за да спасим Спорт ТОТО-то. "Регистрирана търговска марка на организаторите" ще го оставим и ще оставим тегленията на тиражите, за да имат хората възможността да участват в този процес, да са сигурни, че това е прозрачно и няма злоупотреби. Но премахваме оповестяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Там се води една отвратителна реклама, мащабна, която отнема голяма част от рекламното време на много телевизии, с която фактически на народа му се внушава, че не е нужно да работи, не е нужно да се труди, да се образова и изучава, а е нужно само да търка картончета и това е формулата на успеха в живота", коментира Симеонов.

Симеонов предлага да се промени и текст в Закона за радиото и телевизията, защото разпоредбите му не се прилагат за игрите на късмета, в които се залагат пари, включително лотария и т. н. 

По думите му хазартът в България вече бил с размер на пандемия. Той цитира, че 3% от БВП са разходите на българите за това, а в Румъния цифрата била 1,2%

"По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят търкайки картончета. Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен - не", разсъждава Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови