Синдикатите са в готовност за протест заради работните места в енергетиката

Ирина Евгениева 14 февруари 2020 в 16:34 2748 0

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда "Подкрепа" обявиха готовност за протести и общонационални действия за защита на работните места в енергетиката.

Това стана ясно на пресконференцията, организирана от синдикатите за бъдещето на "Мини Марица-Изток" ЕАД. 

Синдикатите са категорични, че не приемат "Зелената сделка" на Европейския съюз. Те смятат, че тя ще постави под въпрос бъдещето и сигурността на работещите в електроцентралата.

Според тях подписването на "Зелената сделка" ще наруши 12 директиви и много регламенти.

"Ние искаме в тази оценка на въздействието да бъдат включени всички сектори и това да стане преди приемането или поне преди залагането на параметрите в този закон за климата. Това ще стане до средата на следващия месец. Може би държавата е попроспала някой и друг ден от 12 декември насам, но ние няма как да стоим безучастни", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Той заяви, че действащите изисквания за емисиите от 2025 г., които са 350 грама на киловатчас и 350 кг на мегават, няма как да се покрият от действащите централи на въглища. И добави, че според експерти, и да се направят газови централи, отново няма да бъдат покрити изискванията. 

Зелената сделка ни изправя пред проблеми от всякакво естество, категоричен е Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа". 

Според синдикатите цената на тока ще се повиши, ако "Зелената сделка" бъде приета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови