'Сирене' от Женския пазар: 75% вода, обезмаслено сухо мляко, нито грам млечна мазнина

Александра Маркарян 04 февруари 2020 в 17:39 11713 2

Снимка OFFNews, архив

75% вода, обезмаслено сухо мляко, нито грам млечна мазнина. Това съдържат две "сирена", купени от магазин на Женския пазар в София.

Пробите са част от осемте, взети миналата седмица от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в присъствието на представители на Комисия за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“.

Резултатите от първата излязоха на 3 февруари, следващите две се обявяват днес и предстои оповестяването на още пет.

По стандарт водата не може да надхвърля 55%, в случая е 75%, няма млечна мазнина, протеина осигурява обезмасленото сухо мляко. Въпреки съдържанието си въпросният продукт не е бил продаван като имитиращ млечен продукт, а като "сирене", научи OFFNews.

В официалното съобщение на БАБХ се посочва, че "в две от пробите, предлагани като краве сирене, бяха установени много занижена масленост и високо водно съдържание. Лабораторно доказаните стойности в пробите не отговарят на заложените в технологичната документация за производство на продуктите".

Продуктите не са опасни, уверяват от агенцията. Но това просто не са сирена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5430

2

Stifen

05.02 2020 в 11:36

написаното в тази статия е абсолютна глупост! нещо повече - абсолютно вредно. Без имената на фирмите мошеници няма смисъл, само всява недоверие към почтените търговци и производители на Женски Пазар.

10372

1

elbarbudo

04.02 2020 в 21:35

Тия статии са абсолютно безполезни без името на "бизнес оператора"!