"Скъпото саниране" на Лиляна Павлова отива на прокурор

С открадналия папката от търга за "Струма" Стефан Гайтанджиев е имало втори човек, твърди служебният министър

OFFNews 11 април 2017 в 09:54 11705 7

Програмата за санирането, управлявана от Лиляна Павлова, отива на прокурор заради съмнения за нарушения, обяви регионалният служебен министър Спас Попниколов. Той заяви още, че има необосновано високи цени и договори с неосигурено финансиране.

Пред бТВ Попниколов уточни, че първоначалните цени на програмата са били 290 лв. без ДДС на квадратен метър, а сега са 140 лв.

Служебният министър коментира и скандала с най-големия строителен обект - тунел "Железница" на магистрала "Струма", който беше спрян заради кражба на папка на участник в търга.

OFFNews първи писа, че търгът пропада, тъй като външният оценител Стефан Гайтанджиев неправомерно е взел папката, открита по-късно в дома му. Гайтанджиев бе арестуван, но кражбата опорочи търга. Той бе спрян, има риск строежът на магистралата да бъде замразен и да изгубим над 1 милиард лева европейско финансиране.

Днес служебният министър посочи, че отговорността за изчезналите документи на „Железница” е на председателя на оценителната комисия. Попниколов отрече изчезването на папката да е било крито от медиите, а когато се разбрало за липсата ù, действали по закон и процедурата била прекратена.

Стаята с документите е под видеонаблюдение, а вътре влизат минимум двама души. Това значи, че със Стефан Гайтанджиев е имало втори човек, член на оценителната комисия, заключи министърът, който заяви, че не знаел кой е вторият, влязъл с взелия папката Гайтаджиев.

По думите на министъра сега липсва част от техническата оферта, която е предмет на оценка.

Възможно е не служителят, а някой друг да е искал да компрометира фирмата, предположи министърът. Според сигнал на АПИ липсват документи на един от участниците, но Попниколов не посочи името ù.

Той допълни, че процедурата ще бъде обявена отново.

Според мен това е саботаж срещу работата на Пътната агенция, на МРРБ и на цялото служебно правителство, категоричен е Попниколов.

Казусът в дефилето е свързан със специалния статут на района. „Ноември беше направена процедурата за идеен проект, а всеки знае, че там е защитена територия и трябва бързо да се направи ОВОС. Обвинявам всички, които са се занимавали с това през последните 10 години. Защо се е чакало толкова, след като се знае, че там е най-тежкият участък на магистралата, заяви Попниколов.

Той е категоричен, че няма да подава оставка. "Къде беше Камарата на строителите, когато нямаше нито един договор за строителство миналата година? Те са загрижени за техните членове и искат моята оставка и заради политически натиск", заяви Спас Попниколов и заяви, че не знаел от коя или кои партии идва натискът.

Той обвини предшественика си за липсата на осигурени пари за ремонтите на тунелите „Ечемишка” и „Витиня”. Опитах да поискам пари от финансовото ведомство и ми отказаха, преструктурирахме бюджета на АПИ поне да довършим двете тръби, добави той. Проверката по тунелите приключиха и има спешни мерки, които се изпълняват в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11563

7

Black Wolf

11.04 2017 в 12:38

Абе тези не се ли усещат, че след няколко дни те ще отидат на прокурор, защото за два месеца толкова безобразия направиха?

13780

6

Перко

11.04 2017 в 12:16

В България най-добрия начин да се покрие нещо е да се прати на прокурор

63994

5

Red or Dead

11.04 2017 в 11:31

БРАВО....ТВЪРДЕ ДОБРЕ....ВСИЧКИТЕ ПРАСЕТА.....НА МЕЗЕТА!!

12192

3

Stoyan Georgiev

11.04 2017 в 11:20

Хах то и сега се санират скъпо. Слагат дограми по 250 лв./м2 и стиропор по 100 лв/м2..погледнете някой договор в сайт на община Подуене или Хасково...
После Делян Добрев ходи и реже лентички на обекти на шурея...знамето на ГЕРБ се вее гордо над блоковете...

16008

2

Nik68

11.04 2017 в 10:48

Продължава да се оплита в лъжите си като "пиле в кълчища".
 
X

Да помогнем на украинските деца!