Собствениците на 53 павилиона в Плевен остават без препитание

OFFNews 30 януари 2020 в 15:15 5101 1

Собствениците на 53 павилиона в Плевен, пръснати из целия град са в шок, тъй като са получили предизвестня от „Жилфонд”, че се прекратяват договорите за наем върху земята, на която са обектите им, пише www.plevenpress.com.

Регионалното издание уточнява, че имотите са общинска собственост.

От plevenpress.com са категорични, че в случая не става дума точно за бизнес, а до голяма степен и за чисто социална политика.

Собствениците са предимно възрастни хора, които чрез тези павилиони си помагат на мизерните пенсии. Така могат да си купуват лекарствата, а често пъти изхранват и семействата си. Да не говорим, че държат тези павилиони от 20 или 30 години, влагат в тях средства за подобрения, редовно си плащат данъците и задълженията към общината. За последните 5 години от наеми в общината са влезли 720 000 лв., платени от тези собственици на павилиони, пише плевенската медия.

Сега обаче на собствениците им обяснили, че терените, върху които се намират павилионите им ще бъдат обявени на търг и хората били отчаяни.

Такива търгове се печелят от големи корпоративни играчи. А в Плевен тези 53 терена са апетитна хапка. И не трябва да си гений, за да се досетиш КОЙ ще вземе търговските площи, обясняват представителите на малкия бизнес.

Въпросът е кой ще защити тези хора?

Общинските съветници в комисиите по стопанска политика, бюджет, общинска собственост и законност, са отхвърлили предложението на кмета Георг Спартански вместо търг, общината да обяви конкурс за отдаване под наем на терените. Той е посочил конкретни условия, които да бъдат включени в конкурса. Като например да не се променя предметът на дейност на павилионите, да се запази досегашният им профил, както и да се ползват с предимство членове на Браншовата бизнес камара. Последното е с цел запазване на досегашните договорености, тъй като всички собственици на павилиони са членове на камарата. Тя от своя страна е провела срещи с представители на местната власт, предоставила е писмено становище, с което настоява да се защити малкият бизнес в Плевен.

Мнозинството в местния парламент обаче е отхвърлило всички тези предложения.

Въпросът е дали плевенчани ще допуснат това? Ще стане ли Плевен град на хазарта? Сега са хората с павилионите – утре ще сме всички, които не искаме да живеем в държава на търкащите талончета, обобщава plevenpress.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови