'Софийска баница' отваря магазини в Лондон

София произвежда 1/3 от износа на България

OFFNews 13 март 2018 в 15:27 6762 0

600 000 лева повече от предвиденото в годишния план за приватизация отчете Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции за отминалата 2017 година пред Комисията по финанси и бюджет на СОС.

Общата стойност на икономическите и финансови показатели от изпълнението на дейността на СОАПИ по приватизация и следприватизационен контрол е размер на 54 588 620 лв. В списъка за приватизация за тази година са включени 176 обекти, а прогнозната сума е в размер между 53 200 000 и 56 000 000 лева. 

„СОАПИ стана входната врата на бизнеса за София. Над 80 бяха инвестиционните проекти, по които се работеше. Агенцията успя да представи успешно възможностите на града извън пределите на страна. Натрупахме сериозна база от данни за икономиката в столицата“, каза председателят на Надзорния съвет на Агенцията и зам.-председател на СОС Николай Стойнев. 

СОАПИ работи по общи проекти с държави от Европейския съюз, Южна Корея, Скандинавието. „Инвестиционния климат в София е стабилен. Градът произвежда една трета от износа на България и има 700 000 работещи хора. Последната статистика показва, че съотношението между мъжете и жените на работните позиции е 50 на 50. ИТ-индустрията, аутсорсинг бизнеса и промишлеността са в основата на компаниите с висока добавена стойност“, каза Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Агенцията. Той посочи, че последният успех на екипа на СОАПИ е финализирането на проекта на белгийската компания „Мелексис“, които преди няколко дни обявиха, че не само ще останат в България, но и ще отворят 300 нови работни места и ще инвестират още 75 млн. евро.

„Това стана с активната подкрепа на Кмета на София Йорданка Фандъкова, Николай Стойнев и общински съветници“, каза Данаилов. Договорът с Лондон по програмата „City to City“ е окончателно подписан. Близо 70 компании от София са проявили интерес като повече от тях са готови да работят в България и да изнасят за лондонския и английския пазар. Една от тях е „Софийска баница“, която вече пише бизнес проект за баничарници на Острова. Предстои подобно подписване на договор за сътрудничество с Виена, а само преди ден СОАПИ покани италиански градове да се включат в инициативата.

Справка по индустрии:

София запази и направи една стъпка нагоре по отношение на рейтинга на града на Сандърт енд Пуръс. Средната минимална заплата в града по данни на НСИ за миналата година е малко над 1500 лева. Броят на заетите през второто тримесечие на 2017 г. средният брой на заетите лица в област София възлиза на 701,300 души, от които 50.3%, или 352,800 души са мъже и 49.7%, или 348,600, са жени. Това е най-ниският дял на мъжете сред заетите от началото на 2015 г, предизвикан от по- бавното нарастване на заетите от мъжки пол в сравнение с броя на жените. Коефициентът на икономическа активност също е най-високият в България – 62.1% срещу средно за страната 53.3%. Броят на икономически активните хора през следващите две-три години ще се засилва.

ИТ – сектора 

През изминалата година срещите и контактите с този сектор ни дадоха сериозно основание да направим задълбочен анализ на неговото развитие и влияние над икономиката на София. Имаме доклад, който е публичен и достъпен през нашия сайт. Няма да ви разказвам, че той в основата на икономиката на София и на страната. За 2018 година колегите от БАСКОМ очакват ръст на приходите между над 10 процента. Два са важните, според нас, акценти в този сектор: Първо. Фирмите от този сектор активно изнасят продукция за международния пазар и са търсени от него. Столичният бизнес не произвежда продукти като подизпълнител. И второто – гладът за кадри в този сектор остава като основно предизвикателство.

Аутсорсинг бизнесът -
80 % от аутсорсиг индустрията e в София. През 2017 г. компаниите "Удуърд България" и "Традео БГ" получават сертификат за инвестиция клас „А” за планирани инвестиции на стойност близо 10 млн. лв. и наемане на 160 нови работни места в София. През 2016/2017 г. общият брой на заетите достига 47 800 души или над 10% от заетите в столицата. Аутсорсингът продължава да има и добра база за растеж в столицата заради демографската и образователна структура на града, конкурентните предимства спрямо другите столици в региона, както и цялостното развитие на софийската икономика. Предизвикателство пред развитието на аутсорсинг сектора и привличането на инвестиции е недостигът на подготвени кадри.

Преработващата промишленост
През последните години тя увеличава тежестта си в столичната икономика, като през 2016 г. делът й достига 10.6%, а заетите лица в сектора в града са около 70 000 души. Това е един от най-атрактивните сектори за чуждестранните инвестиции в София – заедно с комуналните услуги привличат близо 16% от ПЧИ в столицата за периода 2000 – 2015 г 

Електронната търговия

През 2017 г. тя в България бележи ръст от 15-16%, а в някои сегменти достига и до 18%. Различни източници сочат, че за последните 5 години онлайн търговията нараства със средно над 23% на година. За периода ноември 2016 г. – ноември 2017 г., онлайн магазините в страната се увеличават с 19% благодарение и на утвърдени компании и на стартиращи предприемачи.

С повишаването на доверието на българския потребител в онлайн бизнеса се очаква растежът на отрасъла да продължи. Данните за 2017 г. показват, че посредством Интернет българите купуват най-често стоки за дома. Според последните данни, публикувани от НСИ за България за 2017 г., 87.5% от поръчките са направени към онлайн магазини, базирани в България, 34.6% са били от страни в ЕС и над 16% - от трети държави. Очаква се 70% от българите да имат достъп до интернет до 2019 г. и онлайн търговията да се увеличи до 3.4 милиона потребители до 2021 г.

През 2017 г., делът на българите, които пазаруват онлайн е близо 19% от българското население (или 1.3 милиона души). Според европейското проучване MasterIndex, българските потребители, които пазаруват по електронен път всекидневно, са 4%, което ги нарежда до германските, холандските и чешките. През 2017г. близо половин милион от жителите на Югозападна България (регионът, който включва София) са пазарували онлайн. С онлайн пазарен дял, който се очаква да нарасне до почти 60% до 2021 г., пазарът на електронна търговия в България е един от най-бързо развиващите се пазари в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови