Специалисти от ЧЕЗ участваха в семинар за защита на птиците

OFFNews 09 юни 2019 в 16:25 1920 0

Представители на ЧЕЗ Разпределение България взеха участие в международен семинар на тема обезопасяване на електроразпределителната мрежа с цел опазване живота и местообитанието на птиците.

Събитието се състоя на 29.05.2019 г. в гр. Острава, Чехия.

На форума бяха представени международни организации, електроразпределителни дружества и държавни експерти, които споделиха опит и обсъдиха добрите практики за технологични решения по мрежите, които да ги направят безопасни за птиците.

От ЧЕЗ Разпределение представиха политиката си за опазване на биологичното разнообразие, техническите мерки, които прилага, както и реализирането на дейностите по проекта „Живот за птиците“.

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците“ е с бюджет 2,65 млн. евро.  ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро, както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Финансиране от 1.85 млн. евро е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.

Чрез реализиране на проекта ще бъдат обезопасени около 4000 железобетонни и 1200 железорешетъчни стълба, около 120 км въздушни електропровода и рискът от сблъсък на птици в стълбове ще бъде намален с 90%. Дружеството ще обезопаси 900 гнезда на белия щъркел на територията на Западна България. Във връзка с проекта ЧЕЗ Разпределение участва в разработването на безопасен за птиците стълб, от които 40 прототипа ще бъдат въведени в експлоатация до края на програмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови