Сривът в цените на петрола продължава

OFFNews 30 юни 2020 в 12:20 2402 0

Цените на петрола продължават да падат, след като тревогите за свръхпредлагането отново натежават над оптимизма за бързото възстановяване на търсенето на гориво, съобщи Ройтерс. 

Поредният фактор за притесненията на търговците е, че държавната петролна компания на Либия отбелязва напредък в преговорите, свързани с възобновяване на износа. В началото на тази година, бунтовническите сили на генерал Халифа Хафтар затвориха голяма част от петролните полета и пристанищата в страната, след което производството на петрол в Либия се срина с над един милиона барела на ден.

Международният бенчмарк брент поевтинява с 0,5%, или $0,21 и достигна ниво от $41,5 за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $39,45 за барел, което е понижение от $0,25, или 0,63%.

Вчера оптимизмът се съживи след сериозно повишение в продажбите на жилища в САЩ. Този факт засили убеждението, че глобалното търсене на гориво ще продължи да се увеличава. В същото време случаите на COVID-19 продължават да нарастват в южните и югозападните щати на САЩ.

"Наистина е трудно да се каже, че търсенето е еднопосочна улица. Все още има много рискове и в двете посоки", заяви Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

Очаква се днес да станат ясни новите данни за потреблението на нефт, които събира Американският петролен институт, а утре ще дойдат и официалните числа на Администрацията за енергийна информация. Предварително проучване на Ройтерс показва, че анализаторите очакват запасите от суров петрол в САЩ да паднат от рекордно високите стойности от миналата седмица, а запасите от бензин да намалеят за трета поредна седмица.

От страна на предлагането, инвеститорите насочват вниманието си към това дали Либия, която може да произведе около 1% от глобалните доставки на петрол, ще бъде в състояние да възобнови износа си, блокиран от януари на фона на гражданската война в страната.

Националната петролна корпорация на Либия заяви, че постига напредък в преговорите със съседните страни за премахване на блокадите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови