Стойността на барел петрол достигна рекордни низини

OFFNews 21 април 2020 в 00:12 4113 0

Снимка Pixabay

Стойността на барел петрол с доставка през май, котиран в Ню Йорк, достигна рекордни низини. След като през деня спадна с 5, после - под 2 долара за барел и достигна 1 цент за барел, накрая, при закриване на сесията, се озова в минусови територии, отбелязват Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Цената е спаднала до минус 37,63 долара за барел за майска доставка.

Причината е пренаситеността на пазара и това, че крайният срок за договорите за майски доставки изтича утре и всеки търси физически купувач възможно най-бързо на запасите си. Заради набъбналите запаси в САЩ продавачите са готови да пласират стоката си на каквато и да е цена.

В началото на годината барел петрол, котиран в Ню Йорк, се търгуваше за 60 долара, а днес цената му се стопи. Падането на цената на барела петрол под нулата в САЩ, а също и в Канада днес, означава, че някои хора вече дори плащат, за да се отърват от барелите си, всеки един съдържащ 159 литра петрол. Така че спад от минус 37,63 долара за барел с майска доставка означава, че продавачът предлага 37,63 долара на купувача, за да купи един барел петрол с майска доставка. Казусът касае петрола от сорт американски лек суров петрол.

Според анализатори ситуацията се очаква да се подобри в идните дни и не трябва всички да се фокусират върху цената на барела с майска доставка, а да гледа и барела с юнска доставка. А именно стойността на барела с юнска доставка устояваше на 20 април много по-добре в сравнение със "събрата си" - барела петрол с майска доставка. Стойността на барела американски лек суров петрол с юнска доставка спадна с около 11 процента до 22 долара.

Барелът от сорта брент от Северно море, който е котиран в Лондон, пък беше много по-малко засегнат, защото отстъпи само 6 процента, до около 26 долара за барел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови