Стокообменът между България и Италия възлиза на 4,86 млрд. евро през 2018-а

Ирина Евгениева 30 януари 2020 в 15:45 1389 0

За 2018 г. стокообменът между Италия и България е от 10,2% и възлиза на 4,86 млрд. евро, спрямо 2017 г.

Това заяви министър–председателят Бойко Борисов след срещата с премиера на Италия Джузепе Конте, който е у нас на официално посещение.

Борисов подчерта високото ниво на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, както и желанието за увеличаване на италианските инвестиции в България и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар. Той допълни, че Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО.

България представлява най-важната отправна точка за целия регион. Страна, която осъзнава своята функция и роля за всички инициативи в региона. Затова Италия обръща голямо внимание на всички инициативи на нашите български приятели, заяви премиерът Джузепе Конте.

Италия е важен съдружник и приятел, главно действащо лице по много въпроси, отнасящи се до ЕС и Балканите, добави той. 

Балкански поток

Предвид ролята на Италия на стратегическия проект Южен газов коридор и повишаването на енергийната сигурност в региона Борисов добави, че иска да се активизира двустранното партньорство в енергийния сектор.

Борисов отбеляза важната роля на Италия за изграждането на „Балкански поток“ до границата със Сърбия, за което през септември миналата година “Булгартрансгаз
и Консорциумът „Аркад“ (Саудитска Арабия и Италия) подписаха договор.

България започва да има все по-голяма роля за газовите хъбове, заяви Конте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови