Световният дълг рекордно висок: достигна близо 253 трилиона долара

OFFNews 14 януари 2020 в 14:47 2425 1

Световният дълг, включващ заемите на домакинствата, правителствата и корпоративния сектор, се е увеличил с 9 трилиона долара от януари до края на септември и вече достига 253 трилиона долара, сочат данните на Института за международни финанси (IIF), цитирани от CNN Business.

Тези резултати показват, че иначе високият дълг на света чупи нов рекорд, след като през 2019 г. той достигна до най-високия си процент от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) в историята. Делът на дълга към глобалния БВП е скочил до 322%, изпреварвайки предишния рекорд от 2016 г.

Повече от половината от тази огромна сума идва от задълженията на развитите пазари, като САЩ и Европа - техният дълг към БВП е общо 383%. 

Има разлики в отделните икономики. Докато в Нова Зеландия, Швейцария и Норвегия дългът на домакинствата расте с бързи темпове, то в САЩ и Австралия дълговете на правителствата достигат исторически върхове.

По данни на IIF нивото на задълженията на развиващите се пазари е относително ниско и се равнява на 72 трилиона долара, но и те растат с бързи темпове през последните години. 

Огромните задължения на света представляват сериозен риск за глобалния растеж, особено като се има предвид, че през 2020 г. се очаква тенденцията да се запази. От института прогнозират, че световният дълг ще надхвърли 257 трилиона долара през първото тримесечие на 2020 г.

Съотношението на дълга на Китай към БВП например се приближава до 310%, което е най-високото ниво в развиващия се свят.

Въпреки благоприятните условия за заеми, рискът от рефинансиране е голям, предупреждават от IIF.

Докладът адресира и друг проблем, който е необходимостта от финансиране за спешни мерки във връзка с климатичните промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови