ТЕЦ Бобов дол няма да спира работа, въпреки заболелите

OFFNews 28 април 2020 в 20:20 2251 0

ТЕЦ "Бобов дол" оказва пълно съдействие на здравните власти във връзка с установените заболели служители на централата, се твърди в становище на ръководството на централата.

"От името на ръководството на ТЕЦ "Бобов Дол" бихме желали да информираме българската общественост, че във връзка с установяването на заразени с COVID-19 служители в нашето предприятие, оказваме пълно съдействие на българските здравни власти и спазваме стриктно всички разпореждания на Министерството на здравеопазването, свързани с вземането на най-строги противоепидемиологични мерки при осъществяване на работния процес в централата".

От "РЗИ-Кюстендил" обявиха, че проблемът с установените с положителна проба от COVID-19 15 души в ТЕЦ "Бобов дол" е под контрол. В централата са предприети необходимите мерки - дезинфекциране, ползване на защитни средства, спазване на дистанция за неразпространението на заразата.

Изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов заяви, че ситуацията е овладяна. 

"Спокойно, без паника. На един блок работим. Нормално е всичко за момента. Има доста хора в отпуск, има и под карантина, но работим".

ТЕЦ „Бобов дол” се превърна в едно от огнищата на коронавируса в региона 12 от служителите вчера дадоха положителен тест за коронавирус.

Относно горенето на RDF гориво, централата обясни, че са информирала прокуратурата за намерението си в кратки срокове да се предприемат действия за промяна в комплексното разрешително в частта му за използване на горива, както и да се преустанови оползотворяването на RDF гориво. От централата казаха, че за тази цел са се обърнали към Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник.

От ТЕЦ-а заявиха, че това намерение е израз на тяхното желание за преодоляване на общественото напрежение от последните месеци и търсенето на широк обществен консенсус относно дейността на едно от най-големите предприятия в страната ни. 

Вчера ТЕЦ "Бобов дол" декларира в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че повече няма да гори нерегламентирано отпадъци.

От прокуратурата уточниха, че обещанието е дошло след проверката, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на околната среда и водите. Тя бе извършена от експерти от екоинспекциите в Перник, Враца, София и Стара Загора, които са проверили как се изпълняват условията по комплексните разрешителни за горивна инсталация за производство на електроенергия, депото за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

В началото на месеца на ТЕЦ-а му беше наложена принудителна административна мярка, а причината за това беше, че са установени нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство. 

Проверка в дружеството установи, че автоматична мониторингова система, която следи нивата на газовете, отделени след изгарянето на отпадъците, не отговаря на изискванията. Пропуск има и при извършването на основното охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация. 

Преди около два месеца беше наложено принудително спиране на ТЕЦ-а от министерството на околната среда и водите, защото разрешението му за горене на отпадъци е само за експериментална технология. След което прокуратурата започна разследване и то установи, че има замърсяване на въздуха и нерегламентирано изгаряне на отпадъци, примесени с въглища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови