ТЕЦ Перник ще мине на газ, ама догодина и ще си ползва изтеклия сгруроотвал

OFFNews 08 май 2020 в 17:50 3848 0

Залетият от скъсаната дига стадион на квартал Калкас

ТЕЦ "Република", който трябваше да премине на газ, след като скъсан сгуроотвал доведе до евакуация в Перник ще премине на газ, ама догодина и ще продължи да използва същото хранилище. Това се разбра от думите на изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" Любомир Спасов пред БТА.

ТЕЦ "Република" ще продължи да работи на въглища, съобщи Любомир Спасов. Довечера ще бъде запален отново Пети парогенератор, който е основна мощност на централата. Така ще се осигури топла вода на перничани.

Обявеното инвестиционно намерение за преминаване на газ през летните месеци ще се случи догодина, уточни Спасов. По думите му, за целта е необходимо да се купят допълнителни съоръжения, с които в момента дружеството не разполага.

Отпадъкът ще се депонира отново в шламохранилище със скъсана дига "Седми септември", в което според Спасов все още има възможност за допълване на обема. Дружеството е внесло инвестиционно намерение за преустройство и разширение на съществуващото депо за сгуропепелна маса "Кудин дол". Очакваме разрешителните документи, за да пренасочим депонирането в това шламохранилище, каза Спасов.

Днес продължава работата по укрепването на дигата. Замърсените със сгурия терени ще бъдат почистени от "Топлофикация", увериха от дружеството.

Вчера заради аварията на шламохранилището беше отцепен квартал Калкас имаше и евакуирани хора. Шламохранилището се използва от местния ТЕЦ за депониране пепелината от котлите, то е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това.

По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

Вчера инж. Любомир Спасов каза, че дигата е скъсана е около 5-6 метра.

Районна прокуратура – Перник започна разследване по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови