Тахан от Плевун, домашен пестил и плодов чипс на фермерски пазар Пендара днес

OFFNews 12 октомври 2019 в 09:22 3696 0

Таханът от ивайловградското село Плевун ще бъде една от атракциите на първия Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар, който стартира днес от 10:00 до 18:00 часа. Той ще се провежда всяка събота. 

Фермерският пазар ще подкрепя стартиращи български фермери и занаятчии, ще представя нови производители и продукти, както и иновации на основата на националното ни гастрономическо наследство. Организатори са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД и се очакват близо 50-тина участници – малки стартиращи български ферми и занаятчии.

„Тахайнджийницата в с. Плевун произвежда тахан по автентичен български способ, смлян на каменна мелница и произведен от стар местен сорт червен сусам. Сигурни сме, че софиянци за първи път ще опитат този здравословен елексир. Това е и нашата цел – Фермерски пазар „Пендара“ да подкрепя малки традиционни български производители и занаятчии като им дава възможност да предлагат продуктите си на крайния потребител и така да заемат своето пазарно пространство. А чрез кулинарните ни щандове и демонстрации гостите на пазара ще могат да опитат българска кухня от различни краища на страната. На 12 октомври ще започнем с кулинарния проект на шеф Росен Чакъров „Живодар“, като в 11:00 часа на изградената за целта сцена той ще ни покаже как фермерските продукти могат да се превърнат в кулинарни шедьоври от българската трапеза“, казва Гергана Кабаиванова, управител на фондация „LocalFood.bg“.

Платформата на фермерски пазар „Пендара“ е с капацитет над 100 участника, разделени в два блока и три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, които ще бъде разположени на Женски пазар в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. 

„Женски пазар е най-старият столичен пазар, който по традиция подкрепя българското производство. Неслучайно над 40 са родните производители, които излагат целогодишно своята продукция на нашите търговски площи. Затова и решихме да застанем зад Фермерски пазар „Пендара“ и да подадем ръка на стартиращите български ферми и занаятчии. Столичани и гости на София ще могат всяка събота да дойдат на Женски пазар и да си купят плодове и зеленчуци, да опитат вкусни занаятчийски храни, но и да се потопят в едно различно изживяване за сетивата. Стартираме на 12 октомври 2019 г. “, обяснява Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Сред записаните за участие във Фермерски пазар „Пендара“ са две стартиращи ферми за плодове и зеленчуци. Шест са фермите, които произвеждат мляко и месни продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“, която предлага овче и краве млечни продукти, и „Ангус Кетъринг“ – за телешко месо и продукти от него, които ще се приготвят на място и гостите на фермерския пазар ще могат да опитат. Плодов Чипс Syr Nice ще покаже дехидратирани плодови и зеленчукови чипсове, а Домашен пестил и плодов чипс ще ни припомни вкуса на позабравените сладости.

Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях.

Заешката къща отглежда зайците си с храна, която не съдържа ГМО продукти, и ще ни предложи продукция по стара българска рецепта. Том Консерв ООД пък е семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в собствени пермакултурни градини. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка, например – ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово и на фермерски пазар „Пендара“ ще покаже своите нови и интересни продукти.

Платформата на фермерския пазар включва и кулинарна зона, в която ще участват ресторанти, Street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до тенденциозните течения в безмесното, безглутеновото, безлактозното и др. видове диетично хранене. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъдат Андре Токев с неговия проект ORYZA и шеф Росен Чакъров с „Живодар – кулинарни истории на две колела“. 

Фермерски пазар Пендара предвижда и малка арт зона, в която ще бъдат представени творчески изделия от естествени материали, но също така и натурална, ръчно приготвена козметика. Сред тях са фирма Бюти Профешънъл, която отглежда свои насаждения годжи бери, лавандула и арония, от които приготвя натурална козметика с патентовани формули.

В трите основни зони на Фермерски пазар с приоритет са включени стартиращи малки фермери и занаятчии, които са регистрирали своето производство не по-късно от последните 3 години. Това е периодът, през който единият от организаторите на инициативата, Фондация „LocalFood.bg“, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, развива своята образователна и менторска дейност за инкубиране на микро предприятия за местни храни. Именно затова сред участниците ще бъдат включени много бизнес инициативи, чието начало е било подпомогнато от фондацията. Освен стартиращи производители обаче, фермерски пазар „Пендара“ ще приеме и други малки фермери и занаятчии, които отговарят на условията да бъдат включени – да предлагат местни храни, произведени по натурален и занаятчийски начин.

По време на фермерския пазар ще има и Академия за обучения на млади фермери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови