Таксите за обслужване в банковите клонове ще растат за сметка на онлайн банкирането

OFFNews 06 декември 2019 в 12:16 3368 0

Петър Андронов

В бъдеще се очаква увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски в електронното банкиране, за да бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги, прогнозира председателят на УС на Асоциация на банките в България у нас Петър Андронов в интервю за bTV.

Oще този месец няколко банки обявиха, че вдигат таксите за някои от най-често ползваните операции - внасяне на суми по сметки, трансфер на суми, обмен на валута и др. Една от причините за това е новия европейски регламент, който задължава доставчиците на платежни услуги да прилагат равни такси за презграничните и за националните плащания.

Пътуващите в чужбина ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България, заяви още председателят на УС на Асоциация на банките в България Петър Андронов.

Според него увеличението на банковите такси на национално ниво в редица банки се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на тези такси.

Не сме в рецесия, а има забавяне в ръста на икономическия растеж, заяви още Андронов. Затова, по думите му, лихвите ще останат ниски и Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ѝ е да се стимулира потреблението.

Това е видимо и в България. Има ръст на потребителските кредити от 20% и на ипотечните от 16%. Това показва стабилност, което се доказва и от ниските нива на безработица, посочи още Петър Андронов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови