Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Търговска верига търси със SMS-и регионални български храни за продажба в магазините ѝ

Александра Маркарян 30 април 2020 в 16:43 3313 0

Голяма търговска верига изпраща SMS-и до български производители, с които търси готови с продукция земеделци, която да пусне за продажба в магазините си.

За случая разказа министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет днес. 

Попитана за подновеното напрежение между държавата и търговските вериги заради изискването да продават регионални български храни (плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти) на достатъчна площ в магазините си, Танева отговори, че независимо от публичните становища, веригите вече работят по изпълнение на постановлението.

"Даже една от веригите вчера потвърди, че изпраща SMS-и до земеделци: "Готови ли сте да сключите договор с верига Х?", каза тя. Тъй като SMS-ът дошъл от мобилен оператор, земеделците решили, че може да е измама или уловка и попитали земеделското министерство. Оттам проверили и се оказало, че няма такава - въпросната верига - от думите на министър Танева не се разбра коя е тя - потвърдила, че именно те изпращат съобщенията.

Постановлението с изискването за продажба на регионални български храни беше прието от правителството на 14 април и търговците с над 10 обекта у нас имаха 14-дневен срок да го изпълнят. Днес Танева обяви, че срокът ще бъде удължен с още 14 дни, за да може каналите за доставки да заработят ефективно.

"Радвам се, че се оказа истина и че определена търговска верига е решила да подходи по този начин. Безспорно вече е въпрос на взаимен интерес и договаряне за условията, при които те (регионалните производители) ще влязат. За мен е важно, че има такава активна комуникация и че при всички случаи при добронамереност, при отразяване на интересите на потребителя, няма как да не се получи ефект от това" - коментира министър Танева.

"Спокойна съм да ви отговоря, че нямаме продукция, която е изхвърлена - каза още Танева в отговор на въпрос от журналист. - Такава продукция, за съжаление, вече има в съседни страни точно от свиването на пазарите. Ние бяхме пред такава хипотеза от няколко оранжерии, за които бях информирана, преди да започнем дебата за това как да спасим доставките и веригите на доставки. Да, за нас това е изключително важно, особено с оглед на идващата реколта от череши. България е изключително добър производител на череши. Огромно предизвикателство ни предстои."

Тя увери, че за Гергьовден ще има достатъчно агнешко и че хората няма нужда да се притесняват от дефицит.

Направили сме всичко възможно да осигурим и достъп на работна ръка за събирането на розовия цвят от маслодайна роза. Готвим и втора промяна в тази посока, посочи тя.

За нова мярка в подкрепа на производителите на грозде съобщи още Танева.

"Очакваме в най-кратък срок да предоставим на производителите на грозде нова подкрепяща мярка за бране на зелено с определена ставка на декъра. Какво представлява тя? Да получиш компенсаторно плащане на декар, ако сметнеш, че няма да можеш да реализираш продукцията си и да я обереш на зелено. Тя е в обхвата на винарската програма и очакваме одобрение за нея", каза Танева.

България е най-слабо засегнатата държава от пандемията коронавирус и е държавата, която се справя най-добре с коронавируса, заяви още министър Танева и допълни, че "практиките в България и успешното справяне с коронавируса са известни в цяла Европа". Управители и собственици на винарски изби в България смятат, че това е основната причина някои от тях двукратно да увеличат износа си за западноевропейския пазар. България е държавата, която най-добре се справя с коронавируса, каза още Десислава Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews