Търговският регистър спешно купува дискове, за да не блокира до 20 дни

OFFNews 15 октомври 2018 в 17:45 2176 0

Агенцията по вписванията обяви нова обществена поръчка на стойност 190 000 лева, тъй като Търговският регистър се нуждае спешно от осигуряването на минимум 120 ТВ допълнителен дисков ресурс.

Към настоящия момент на масивите за съхранение на данни Dell EMC Unity 400 имаме приблизително около 30ТВ свободно физическо дисково пространство в Информационния център и 20 ТБ свободно физическо дисково пространство в Резервния информационен център. Това от своя страна е крайно недостатъчно, защото вследствие на ежедневните дейности и процеси свързани с работата, обслужването, надграждането на ИС /Информационните системи/ на всички регистри, свободното пространство намалява с много бързи темпове, пише в мотивите за обявената обществена поръчка.

Към момента, вследствие на седмичните архивни и резервни копия, както и заради реализацията на проекти, свързани с надграждането, както на Търговския регистър, така и на Имотния регистър, съществуващото свободно физическо дисково пространство намалява с около 1.5ТВ на ден. Това означава, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в Информационния център ще свърши, а в Резервния информационен център това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни, обясняват от Агенция по вписванията.

"Това ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата ИТ инфраструктура на Агенцията. За да се избегне спиране на работата на регистрите в рамките на следващите няколко седмици, Агенция по вписванията се нуждае спешно от осигуряването на минимум 120 ТВ допълнителен дисков ресурс" - пише още в мотивите за обявената обществена поръчка.

Тъй като поръчката е спешна, от Агенция по вписванията са изпратили покана за директно договаряне със „СИЕНСИС“ АД, „ССАРМ“ ЕООД, „Парафлоу Комуникейшънс“ ООД и „Телелинк бизнес сървисис“ ЕАД.

Същевременно в прессъобщение от днес Агенция по вписванията "напомня, че и към този момент продължават следствените действия на компетентните органи за разкриване на причините, довели до нарушения достъп до Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел от август тази година. С цел опазване на релевантни към разследването данни, ръководството на Агенцията се въздържа от действия по изтриване на данни от информационните масиви, като обемът на тези данни възлиза на 80 ТБ. В допълнение, с цел спазване на приетите добри практики за информационна и мрежова сигурност, Агенцията изпълнява дейности, които ангажират още от наличния й технологичен ресурс."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови