Търговци: Лотарийни билети за 30 млн. отлежават в будките. Кой ще ни ги плати?

OFFNews 14 февруари 2020 в 15:45 8498 4

Снимка БНР/Стоян Радев

Борис Борисов и Илиян Симеонов

Търговци настояват държавата да организира връщането на непродадените лотарийни билети и възстановяването на вложените от тях пари, предаде БТА.

На пресконференция в Сливен Борис Борисов, дистрибутор на лотарийни билети, посочи, че промените в Закона за хазарта са довели до загуби за търговците и невъзможност нито да продават билетите, нито да ги върнат, защото сметките на фирмата "Ню геймс" са запорирани.

Според търговците за талоните са платени всички данъци, затова не приемат позицията на законодателя, че това са частно-правни въпроси.

Билети на стойност между 27 и 35 милиона лева има в цялата страна, отчетоха още те. Само в обектите в Сливен и Ямбол - 640 на брой, имало билети за 1 милион лева. Според участниците в пресконференцията 18 000 фирми в цялата страна ще претърпят загуби. Ще се наложи затваряне на павилиони, които са се занимавали с разпространението им.

Търговците коментираха още, забраната за продажбата на лотарийни билети е станала рязко, без гратисен период за продажба и изплащане, но никъде не са описани редът и начинът за връщането им на организатора на играта. Те очакват парите трябва да им бъдат възстановени от сметките на фирмата организатор под контрола на държавата.

"За тези билети, които са останали в момента, нашата молба към държавата е да се включи като някакъв регулаторен орган. Дистрибуторите ще ги съберат в обектите, надлежно ще ги опишат, ще ги предадат. Там ще бъдат преброени и в този момент някой трябва да отключи сметките, за да се дадат парите обратно", обясни Борис Борисов. По думите му, засега търговците се надяват на диалог с държавната власт и нямат намерение да излизат на протест, но ще заведат колективен иск, ако не си получат парите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

15.02 2020 в 12:21

Държавата хем е дала лиценз, хем абдикира при проблем.
Много безотговорно!
БСП 2, сър!

15509

3

Бухльо

14.02 2020 в 18:18

Това били частно-правни отношения.
А когато държавата е дала лиценз на тази лотария и по този начин е гарантирала на търговците, че могат да влязат в тези частно-правни отношения, защото всичко е чисто?!
Държава - мащеха за бизнеса, за предприемчивите и затова - на последно място в ЕС като икономика.
А тъпаците, коиото стоят начело, не могат и да проумеят, че като "началстват" в слаба и бедна държава, колегите им от развитите държави ще продължават да ги потупват и галят покровитеслтвено по главичките.

13510

2

Mayya

14.02 2020 в 18:04

Защо се "молят" на държавата. Въпросната държава много добре е знаела какво става и е насърчавала случващото се под нейния мъдър и зорък поглед. Вярно е, че при всяка национализация всичко гори, а това даже не е национализация, а ликвидация. Играно е вече - при прословутата соц.държава и е отречено като много, ама много лошо нещо. И е отречено от същите тия дето сега го правят и претендират за законност. Няма да си получат парите, защото вече толкова са затъпели нормотворците, че не могат да измислят как да стане. А, и не им се занимава. Отговорът им се свежда до - Оправяйте се там някак. Полека този лозунг ще включи всичко и всички във въпросната "държава".

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

14.02 2020 в 16:37

А!!! Да сте знаели, като си купувате билети от един престъпник..
Туй не е проблем на държавата.. Кво от това че тя е закриляла същия престъпник къде пет години..
Сагата за КТБ и Йончева ако не сте я гледали... Да сте я гледали..
Туй не е проблем за Далаверко и счетоводител Горанчо..
Ний сега са гласим да тичкаме след великите открития на Гешефтко от N плюс 1-вото джуркане на приватизацията..