Цените на петрола леко се повишиха в очакване на срещата на ОПЕК в края на седмицата

OFFNews 02 юни 2020 в 13:50 2187 0

Цените на петрола леко се повишиха днес, а търговците са в очакване на срещата на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници в края на седмицата и евентуалното удължаване на срока за рекордното намаляване на добива, предаде Ройтерс.

Международният бенчмарк брент поскъпва с 0,73%, или с $0,28 и достига ниво от $38,60 за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $35,64 за барел, което е повишение от $0,20 или 0,56%.

През последните шест седмици цената на сорта брент се удвои благодарение на споразумението на ОПЕК+ за съкращаване на производството с близо 10 млн. барела на ден. Въпреки това пазарните стойности на черното злато от началото на годината все още отчитат спад с около 40%.

Производителите от ОПЕК+ обмислят да удължат срока по намалението на продукцията си до юли или август от 9,7 милиона барела на ден, като това е около 10% от световното производство. Онлайн срещата най-вероятно ще се проведе на 4 юни. 

"Докато настоящото споразумение в рамките на ОПЕК+ се изпълнява, цените на петрола могат да се стабилизират в по-високи граници", заяви Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

В началото на април страните от ОПЕК и Русия се договориха да ограничат добива на петрол до 10 млн. барела за денонощие. Същевременно за Русия и Саудитска Арабия това означава да намалят добива си с 23%.

Според плана на ОПЕК+, който беше договорен през април, рекордното намаляване на доставките трябваше да се изпълнява през май и юни, а от юли до декември да се приложи свиването на добива да намалее от 7,7 милиона барела на ден. Саудитска Арабия води преговори за удължаване на срока за по агресивните съкращения.

Позовавайки се на доклад на Genscape търговците заявиха, че спадът в запасите от суров петрол в Кушинг, Оклахома е до 54,3 милиона барела през изминалата седмица, което също е довело до поевтиняване на суровината. 

Според редица анализатори, ако ОПЕК+ се договорят за удължаване на срока на действие на настоящото споразумение, това ще задълбочи поскъпване на петролните фючърси до $40 за барел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!