Цените на петрола се сринаха още заради новите случаи на COVID-19 в Китай и САЩ

OFFNews 15 юни 2020 в 10:42 2832 0

Петролът поевтиня в понеделник, вследствие на увеличения брой заразените с коронавирус в Китай и САЩ и опасенията, че това ще доведе до нов спад в търсенето на "черното злато", предаде Ройтерс. 

Международният бенчмарк брент поевтинява с 3,43%, или $1,33, до $37,40 за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $34,54 за барел, което е понижение от $1,72, или 4,66%. 

Петролните показатели спаднаха с около 8% през миналата седмица, отбелязвайки първото си седмично понижение от април. Това се случи, защото заразените с коронавирус в САЩ започнаха да се увеличават. Само в събота бе съобщено повече от 25 000 нови случая в САЩ.

"Възстановяването на търсенето на петрол ще е дълъг процес и нова вълна от случаи със сигурност ще породи притеснения, че то може да отнеме дори повече време, отколкото се смяташе първоначално", отбелязват от ING Economics в изявление.

Нов клъстър на инфекции в китайската столица Пекин увеличи притеснението за възстановяване на заразата. Коронавирусното заболяване беше регистрирано в края на миналата година именно в китайския град Ухан.

Промишленото производство в Китай, което е и най-големият вносител на суров петрол в света, се е повишило за втори пореден месец през май, но въпреки това ръстът е по-малък от очакваното и това предполага, че втората по големина икономика в света все още изпитва трудности.

Рафинериите в Китай са увеличили производителността си през май с 8,2% на годишна база до около 13,6 милиона барела на ден, според данни на правителството.

Експерти към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се срещнат в четвъртък, за да обсъдят текущите рекордни съкращения на производството, както и дали страните изпълняват квотите си по последното споразумение. В началото на този месец Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители (ОПЕК+) се съгласиха с едномесечно удължаване до юли на рекордните съкращения от 9,7 милиона барела на ден в производството или около 10% от глобалната продукция. Въпреки това, Саудитска Арабия заяви в началото на миналата седмица, че заедно с Кувейт и Обединените арабски емирства няма да удължат допълнителното намаление от 1,18 милиона барела дневно и през юли след решението на ОПЕК+.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови