Цените на петрола скочиха, защото запасите от петрол нарастват по-малко от очакваното

OFFNews 29 април 2020 в 11:11 3060 0

Цените на петрола се повишават, след като доклад на Американския петролен институт показа по-малко от очакваното натрупване на суровинни запаси в САЩ, предаде CNBC.

Международният бенчмарк брент поскъпва с 4,15%, до ниво от $21,31 за барел. От своя страна, фючърсите за американския суров петрол WTI се разменят за $13,72 за барел, което е повишение от $1,38, или 11,35%.

Според данните на Американския петролен институт запасите от лек суров петрол в САЩ са нараснали с 10 милиона барела за седмицата, която завърши на 24-и април и достигна до 510 милиона барела. Това увеличение е по-ниско от очакванието на анализаторите, което беше за 10,6 милиона барела, предаде Ройтерс.

Вчера Моody’s Investors Service заявиха, че намаляват своите краткосрочни прогнози за цената на американския суров петрол WTI, както и за петрола сорт брент.

"Изключително ниските краткосрочни цени ще продължат да са факт докато продукцията спадне достатъчно и натоварването на складовете бъде облекчено" каза Елена Надточи, вицепрезидент и старши кредитен директор в Moody's.

Според нея съществените корекции на предлагането в срок трябва да помогнат за балансиране на пазара по-късно през 2020 г. Тя добави, че темпът на възстановяването на пазарите и повишаването на цените на петрола ще зависи от възстановяването на търсенето.

Прогнозата на Moody за цената на американския лек петрол WTI ще е около $30 за барел през тази година и $40 през следващата година. За петрола сорт брент прогнозата е средно $35 за барел през 2020 г. и $45 през 2021 г.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,31% до ниво от $1727,60 за тройунция.

Вчера петролните фючърси продължиха да се понижават драматично заради засилващите се притеснения, че скоро няма да има къде да се съхранява суровия петрол в световен мащаб, както и очакванията за слабо възстановяване на потреблението заради ограниченото движение и постепенното облекчаване на мерките, въведени заради пандемията от коронавирус. 

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни поевтиняваха с 13% към $11,00 за барел, като в началото на търговията те удариха ценово дъно около $10,64 за барел. Този нов спад е факт, след като в понеделник фючърсите на WTI се сринаха с 25%.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни, изтичащи на 30 април, се понижават с 4% към $19,20 за барел, като засега удариха ценово дъно за деня около $18,85 за барел. Ден по-рано те поевтиняха с близо 7%, след като през предходната седмица се сринаха с 23,7%.

В началото на миналата седмица всеки търсеше физически купувачи, за да изчерпи възможно най-бързо запасите си. Малко по-късно цената на американския суров петрол се върна към положителните си стойности. Все пак отрицателните стойности разтърсиха инвеститорите и предизвика най-големия срив в цените на азиатските фондови борси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови