Централите на AES България произведоха над 460 000 МВтч. ток за двата месеца извънредно положение заради COVID-19

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ приложиха план за непрекъсваемост на дейността, за да се гарантират енергийните доставки на България и здравето на служителите по време на пандемията

OFFNews 13 май 2020 в 13:55 3153 1

Генериращите мощности на AES България - най-модерната въглищна централа в България – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, и най-големият вятърен парк в страната –ВяЕЦ „Свети Никола“, произведоха повече от 460 000 Мвтч. електроенергия за българските потребители в рамките на извънредното положение заради COVID-19 в страната.

В условията на пандемия в периода от 13 март до 13 май 2020 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ осигуриха на енергийната система встраната електроенергия, равняваща се на средното месечно потребление на близо 1,8 милиона български домакинства.

Дори в период на криза, енергийните доставки от двете централи бяха без прекъсване.

И през двата месеца на извънредно положение ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ работеха в синхрон с нуждите на енергийната система и диспечерските разпореждания от ЦДУ, гарантирайки енергийната сигурност на България. AES България предприе редица мерки, за да намали рисковете за здравето на служителите по време на пандемията от COVID-19.

От началото на кризата достъпът на външни лица до двете централи е преустановен. На площадката на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е изградено „градче на енергетика“ с помещения за временнонастаняване. В случай на задълбочаване на кризата във временните помещения ще пребивават за 2 седмици на ротационен принцип служители, които са пряко ангажирани с производството на електроенергия и ключовите дейности на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. Преди да влязат в „градчето на енергетика“ всички служители ще бъдат тествани с PCR тестове за COVID-19.

Ръководството на AES България благодари на всички свои служители за техния висок професионализъм и дисциплина, които показват в ежедневната си работа.

„Пандемията от COVID-19 все още не е приключила напълно. Затова предприетите мерки на територията на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“продължават. Призоваваме нашите служители да бъдат все така отговорни към себе си и към здравето на своите колеги, като съблюдават строго наложените правила. Надяваме се скоро всичко да отмине и да можем да се върнем към нормалния ритъм на живот“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

ЕЙ И ЕС присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. ЕЙ И ЕС България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

16.05 2020 в 18:33

Г-н Ахмед Доган продължи пак да не произвежда ток, но ще си прибере милионите, които г-н Борисов му плаща за „студен резерв“. (Г-н Бойко Борисов: „Имате рядък шанс да ви управляваме с моите колеги“ - 16.05.2020 г.)