Ципрас и Борисов дават старт на строителството на газовата връзка

OFFNews 22 май 2019 в 08:19 2495 0

Снимка БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас дават началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Церемонията за старта на строителните дейности по проекта ще започне в 11.30 часа в сряда до с.Кирково, на пътя преди ГКПП Маказа.

Двамата премиери ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ - чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови