Цветанов се обяви срещу АЕЦ Белене и Турски поток: Ставаме по-зависими от Москва

OFFNews 13 ноември 2019 в 14:25 7469 7

Воденият от Цветан Цветанов Евро-атлантически център за сигурност (ЕАЦС) се обяви срещу изграждането на АЕЦ "Белене" и газопровода Турски поток. Според организацията двата енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България. 

От ЕАЦС припомнят, че България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на България.

"За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка. Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ, заявяват от центъра", ръководен от доскорошния втори човек в ГЕРБ.

Според организацията Булгартрансгаз не разполага със средства за строителството на тази инфраструктура.

"Нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност. Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация. Това означава, че обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена. Ако Газпром реши да не използва тръбата и тя остане празна, Булгартрансгаз ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи. Тази ситуация създава предпоставки за диспропорционално увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор Булгартрансгаз от Газпром", посочват от екипа на ЕАЦС.

Според центъра в същото време предвидените обвързващи договори за доставка на газ, ще направят невъзможно диверсифицирането на доставките с втечнен природен газ.

Според анализаторите е притеснително и състоянието на проекта за АЕЦ „Белене“. 

"През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори", посочват от организацията на Цветанов.

Ето и текста на цялата позиция на ЕАЦС:

Позиция на ЕАЦС относно енергийната сигурност на България

Основните елементи на енергийната сигурност включват сигурни доставчици, достъпни цени и достатъчно ниво на диверсификация, която да постига три основни цели:

- гъвкавост на енергийната система и възможност за бърза реакция при нарушения на баланса между доставки и търсене;
- конкуренция между доставчиците, която да осигури най-ниските цени въз основа на пазарен принцип;
- непрекъснатост на доставките, осигурена чрез възможността за замяна на един източник с друг по всяко време при възникване на проблем с доставките от първоначалния източник.

По настоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България - „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“.

България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на България. За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка. Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ. Булгартрансгаз не разполага със средства за строителството на тази инфраструктура. Нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност. Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация. Това означава, че обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена. Ако Газпром реши да не използва тръбата и тя остане празна, Булгартрансгаз ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи. Тази ситуация създава предпоставки за диспропорционално увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор Булгартрансгаз от Газпром. Същевременно предвидените обвързващи договори за доставка на газ, ще направят невъзможно диверсифицирането на доставките с втечнен природен газ.

Притеснително е и състоянието на проекта за АЕЦ „Белене“. След предложението от средата на 2018г. на Министерски съвет да бъде възобновен проекта, Народното събрание прие решение, което забрани на правителството да предоставя каквито и да е гаранции или плащания по този проект и подчерта, че реализирането на проекта трябва да се случи „на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция“. През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

15.11 2019 в 04:08

Значи, главният корупционер на държавата, преназначен в американското посолство, вече ще отменя решенията на Борисов? И двамата са полуумни, ама кого да слушаме?
Даже Пеко Таков и Нора Ананиева бяха по-адекватни.

6774

6

ЛАФЪРДИЕВ

13.11 2019 в 16:07

И още нещо си прочети Марадонке, по директива на ЕС до 2030 г. цената на въглеродните емиси ще стане 60 евро за тон. Тогава нашите кюмюрено-боклукчийски централи ще трябва да работят само за плащане на въглеродните емисии.. И една след друга ще хлопват кепенците.
Германия вече прие закон, с който затваря централите си на кюмюр до 2030-та година.
Па си спомни 3 и4 блок и мадам Йес..
Щото в ЕС като си затворят централите на кюмюр, дали ще ни оставят нашите да бълват СО..
Варианта за спасението им е газ.. С три до пет пъти по-ниско бълване на СО..

6774

5

ЛАФЪРДИЕВ

13.11 2019 в 15:58

В момента, в който се спря проекта на ЕС - Русия Южен поток, щото тръбата бе Русия - Баумгартен Австрия..
Австрия и Унгария си изтъргуваха загубите с достъп до тръбата Опал..
И ги изтъргуваха не пред Русия, а пред МЕРКЕЛ...
Тръбата в Сърбия, дето те я почнаха от унгарската граница и с реверсивни помпени станции в единия от вариантите е до газохранилището в Ниш.. Но не и до Калотина..
А сега си виж как това, на което Баце мляска Мустафичка е само до тръбата ТАП, в която за България до 2025-та година няма газ..

20696

4

Новак

13.11 2019 в 15:26

Стана малко интересно - вчера Икономист писа, че Бочко ще падне преди края на мандата и май обвърза това с провал на Белене и трудности за Турски поток. Самият Боко се надуваше пред новата посланичка на САЩ като пуяк и газифицираше всички познати нему държави в Европа. В края на месеца отива и на спявка отвъд океана. А там Цвък има някакви позиции. Става много любопитно как ще се прибере Тиквоча от САЩ.

3800

3

maradona

13.11 2019 в 15:23

Кво, ша, кат, чадо...! Ще се уредят Сърбия, Унгария, Австрия, защото имат продажни политици и защото Русия плаща много, за да продава газта си! А народът на Русия е залял целия добър за живеене свят на запад! Кой бяга от хубавото! А за хохлите, браво, опънаха се и не се дават!!!

12691

2

Емил Станоев

13.11 2019 в 15:20

На Цвъц сдега се плаща от Кравария и нормално да говори подобни щуротии !! Така намира място в информационния поток и се мисли за много популярен !!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

13.11 2019 в 15:15

Кво значи да ти подарят едни копченца за ръкавите..
Ми то Цецероне Цвъцков Германията два пъти по-зависима от нас ша стане, бе чадо.. Кат си махнем тръбичката..
И от Русия, или от Султана ша бъдем зависими?..
И що са пънете да си останем самички на тръбата през Украйна.. Щото то натам върви работата..
Хохлите ша ни топлят, пък Русията ша ни размахва кат знаменце, че не е прекратила транзита през Хохлия за страните от ЕС..
Щото те Сърбия и Унгария са уредиха.. И Австрията също..
Газ от СП 2 да си доставят..